Днешната миграция няма да промени континентите

Пристигането на стотици хиляди имигранти и бежанци в Европа "няма да промени демографията в континентален аспект", твърди социолог пред АФП.

Той е Жил Пизон (Gilles Pison) от Националния институт за демографски изследвания (INED), а интервюто с него е направено в момент, в който Франция се готви да приеме първите мигранти от последната масова вълна, която изправи Европа пред някои страхове, породени от това явление.

Световното население през 2015 г. се оценява на около 7,3 милиарда души и ще продължи да расте, за да достигне вероятно 11 млрд в края на този век, според прогнозите на INED.

ВЪПРОС: „Какво влияние може да има върху световната демография масовото пристигане на бежанци в Европа?”.

ОТГОВОР: "Имиграцията не променя фундаментално демографските данни на континентите. Освен това днес става дума за поток от бежанци, не имигранти. Не се знае колко време те ще останат в приелите ги страни, колко от тях ще се върнат и кога? Въпреки че в случая със сирийците, най-вече, може да отнеме известно време, преди ситуацията да се стабилизира".

ВЪПРОС: „Има ли други примери за приток на бежанци в Западна Европа?”.

ОТГОВОР: По време на конфликтите в бивша Югославия "през 90-те години на XX век, около 800 хиляди бежанци бяха приети в Германия, но голяма част от тях, които бяха изгонени от войната, се завърнаха у дома в края на конфликта. Германия, която има ниска раждаемост, има от години сериозен миграционен приток, който продължава да захранва нуждата й от работна ръка. А днешните бежанци, като цяло са доста млади и дипломирани”.

ВЪПРОС: „Нараства ли имиграцията по света?”

Едва 3% от хората са имигранти, тоест такива, които живеят в държава, различна от тази, в която са родени. Това не се е променило много през годините, въпреки че вида на имиграцията се променя с обръщането на миграционните потоци все повече от юг на север. Може да се предположи, че имиграцията от Африка, където (броят на) населението ще избухне през следващите десетилетия, ще се увеличи. Но е много трудно да се правят прогнози, хипотези за миграционните потоци, които могат да се обърнат много бързо. Ние обикновено знаем настоящите миграционни разлики (между емиграция и имиграция) в различните страни. Тази разлика е положителна от дълго време за Германия, както и за Франция, където е около 75 хиляди души годишно през последните години". /АФП