Ели Юрукова: Пътят на Сърбия към Европа минава през България, започва краят на Вучич

Пътят на Белград за Брюксел минава през София.
Пътят на Белград за Брюксел минава през София. / БГНЕС

Българското малцинство е една болезнена тема в отношенията между София и Белград. Досега не съм видяла нито един български политик да постави остро въпроса. Ние сме в една добра, европейска позиция, в която трябва да кажем: „Вашият път през Европа минава през България“. Сърбите трябва да го разберат.

В момента Западните покрайнини продължават да са най-неразвитата част от Сърбия. Но и ние в България също носим вина, защото нашите медии не говорят за проблемите на българското малцинство. А това са нашите хора там. Не е достатъчно само да им дадем българско гражданство и те да тръгнат към Европа и да забравят, че са българи. Ние трябва да ги задържим да останат на своята земя, защото Западните покрайнини ще бъдат свързани с България само, когато там живеят българи, а не българи, които са отишли с българските паспорти на Запад.

Вучич не е победител

Безкрайно съм учудена от факта, че Александър Вучич предизвика предсрочни избори, защото те са неуспех за сръбския премиер. Той не е победител, защото изгуби много места в парламента. Неговата Сръбска прогресивна партия /СПП/ спечели най-много гласове, но това е началото на края на Вучич. Той мислеше, че ще победи с абсолютно мнозинство, но спечели с една широка коалиция и сега ще трябва да раздаде щедро места на своите партньори. Така че СПП следва съдбата на всички балкански партии, които се самозабравиха, а Вучич на всички балкански лидери, които губят реална представа за политическата атмосфера в своята държава, не чуват гласа на своите избиратели и не знаят накъде духа вятърът.

Премиерът не е човекът на Москва

Александър Вучич не е руският човек в Сърбия, руският политик там е президентът Томислав Николич, който играе на руската карта. Премиерът е ориентиран към Европа и флиртува добре с нея. Това е неговият голям коз. Сърбия ще направи с Вучич голяма крачка в Европа. Той е удобен за европейските политици. Вучич се съгласява с всичките техни условия и прави болезнени крачки към едно особено деликатно признаване на Косово.

Изборите бяха началото на края на Вучич, заяви Ели Юрукова.
Изборите бяха началото на края на Вучич, заяви Ели Юрукова. / БГНЕС

Как Белград ще признае Косово?

Много от анализаторите се питат как Сърбия ще признае Косово? Кой е този политик, който ще подпише този документ, в който Косово не е съставна част от Сърбия? Сърбия ще се приближи след 4-5 или 8 години към Европа. През това време тя трябва да промени своята Конституция, да промени няколко члена в нея, където е записано, че Косово е неразделна част от Сърбия. Когато това нещо изчезне, процесът на признаване на Косово ще стане много лесен.

Вучич вече не е спасител в очите на сърбите

Икономическата ситуация в Сърбия става все по-драматична, за разлика от политическата, която за момента остава спокойна. Вучич успя да се справи засега с бежанския поток. Той има и положителни ходове, направи болезнени промени, които могат да бъдат оправдани. Обикновеният сърбин е свикнал с политици, които го предават, които много обещават, но нищо не правят. В началото той виждаше в лицето на Вучич спасителя, а днес - поредния политик, който полека тласка Сърбия, от една страна, към Европа, за която толкова много се говори, а от друга, към едни болезнени реформи, които той няма да може да издържи.

Какво бъдеще очаква Сърбия и Вучич?

В близко бъдеще очаквам Вучич да започне политическата търговия за съставянето на ново правителство. Той вероятно ще смени своите коалиционни партньори - Сръбската социалистическа партия ще отпадне. Вучич е чул, че е по-добре да вземе по-демократични партии в коалицията, които ще подобрят неговия имидж. Това естествено няма да му помогне. Най-късно след 2 години в Сърбия ще има предсрочни избори. В страната могат да се очакват демонстрации, икономическо недоволство и партията на Вучич на следващите избори ще получи много по-малко гласове.

Той смяташе, че тези избори са някакъв особен изпит за неговата Сръбска прогресивна партия, но всъщност това е началото на края на лидера Александър Вучич. /БГНЕС

------------------

Ели Юрукова, журналист, политически анализатор и един от най-добрите познавачи на Балканите. Анализът е направен специално за Агенция БГНЕС.