Георги Пашкулев: Присъдата е ясна, чакаме изпълнението й!

Слизането от политическата сцена на ГЕРБ е най-яркото доказателство за катастрофалните щети, които нанесе тази партия и нейният лидер в обществото през последните 15 години.

Липсата на силен /нов/ политически фактор доказва, че ГЕРБ до такава степен се е сраснал с държавата и е унищожил всички защитни механизми на обществото, че появата на неконтролиран политически субект е мисия невъзможна.

Намесата в съдебната система, корупционните схеми и тоталният контрол над медиите изправят страната пред опасността да мине през ненужен период от политическа нестабилност.

За този политически разврат помогнаха и "опонентите на Борисов", като Първанов, Станишев, ДПС и остатъците от СДС и техните люспи. Днес нямаше да се намираме в дъното на европейската табличка по всички показатели, ако "социалният президент Първанов" не подкрепяше и най-накрая не се коалира с ГЕРБ, ако Станишев, който през деня критикуваше, вечер не се пазареше за коалиция с Борисов, ако ДПС и лично Доган не бяха "оставали момчето да се наиграе", а старите седесари, мечтаещи да се върнат в управлението, сложиха главата на десницата на дръвника.

Опитите, чрез създаване на нови яневци, барековци и чужди патриоти само ще удължат, но няма да спасят системата от 1988-1989 година, която вече не издържа отвътре и е опасна за новото геополитическо преразпределение в региона.

Промяната е неизбежна, но дано този път случим на по-образовани и по-скромни лидери. Последните 27 години доказаха, че вкусовете и алчността на простите по върховете са в противоречие с интересите на страната и гражданите. Независимо от "паричната маса, която управляват". /БГНЕС

-------------------

Георги Пашкулев, заместник-главен редактор на Агенция БГНЕС.