Нова Ялта и възраждането на Европа

В крайна сметка френските избори бяха въодушевени от едно от най-странните неща: Европа. Грозното европейско пате, отхвърлено от Великобритания и подигравано от президента Доналд Тръмп, вкара Еманюел Макрон в Елисейския дворец като най-младия президент на Франция.

През цялата си кампания Макрон силно подкрепяше Европейския съюз и неговата обща валута - еврото. Това беше рисковано; идентифицирането с Европейския съюз едва ли изглеждаше като печеливш билет. Но точно по отношение на еврото и на съюза Марин льо Пен, десният кандидат на Националния фронт, извърши публично политическо самоубийство.

В окончателния телевизионен дебат, дни преди гласуването този месец, тя направи груба грешка минути преди края за Европа и нейната валута. Това било груб, безсмислен боклук. И това беше боклук, който докосна французите в много чувствителна област: техните портфейли.

Французите, за разлика от американците, не говорят за пари, но мислят за тях толкова, колкото и всеки друг.

Льо Пен обърка еврото и ECU (кошница от европейски валути, използвана преди време за разчетна единица). Тя сякаш мислеше, че Великобритания е била в еврозоната и твърдение, че „Брекзит“ ще доведе до ръст на британската икономика; тя бръщолевеше за съвместното съществуване на възстановен франк за французите и евро за големите компании; тя изглежда вярва, че и други държави ще напуснат еврото едновременно с Франция; тя обвини Макрон в "подчинение на европейския федерализъм".

Отмъщението беше бързо. То също беше опустошително, защото французите се оказват свързани с еврото. Макрон каза, че стойността на спестяванията на хората ще се понижи с 20 до 30% в деня след завръщането на франка. Той попита как от производителя на сирене "Кантал" до производителя на самолети "Еърбъс" - малки или големи предприятия, напълно интегрирани в европейската икономика, ще функционират, след като бъде принуден да извършва своите чуждестранни транзакции в евро и да плаща заплатите на своите служители във франкове. Той предсказа връщането на контрола върху капитала, когато хората се втурнат да изнасят пари от страната.

Льо Пен се обърна към него, разсмя се неподходящо, отправяше все по-диви и несвързани залпове и като цяло изглеждаше на ръба на пълно разпадане. Това беше краят. Европа я беше убила. Като всеки еврофил и аз с гордост нося тази значка, това беше един от най-сладките мигове след груб преход.

Льо Пен беше направила сериозна грешка. Франция, където синьо-златното европейско знаме украсява много обществени сгради, не е Великобритания. Тя е основател на Европейския съюз. Съюзът все още определя в много отношения стремежите на следвоенната Франция. Както ми каза политологът Жак Рупник: "За Германия съюзът беше изкупление. За Франция това беше амбиция с други средства след унищожението от Втората световна война и деколонизацията."

Френско-германската двойка попадна в беда след края на Студената война, защото балансът й беше загубен при обединението на Германия, но споделеният ангажимент към европейската идея остава фундаментален и за двете страни. Изведнъж тази идея възстановява блясъка си, защото умовете са се съсредоточили върху „Брекзит“ и поради това, което французите наричат заплахата от "нова Ялта".

В интервю за "Льо Монд" Жан-Луи Бурланже, бивш член на Европейския парламент, определи тази Ялта на XXI век като "руско-американска двойка, която не крие враждебността си към съюза и независимостта на европейците". Тръмп при първото си посещение в Европа като президент ще се изправи пред широко разпространеното схващане, че обича всеки диктатор, с когото се среща, но има труден момент с европейските демократични лидери като германския Ангела Меркел. Това, от своя страна, е вдъхновило чувството, че Европа е отворена да води свободния свят в защита на ценностите си, защото Америка при Тръмп е отстъпила от тази роля.

Меркел е фаворит да спечели изборите в Германия през септември. Двойката "Макрон-Меркел" може да бъде страхотна.

Те ще трябва да водят в няколко области, ако Европа иска да се възползва от този момент.

Първа е сигурността: Европейският съюз се нуждае от ефективни външни граници.

Втората е фискална: в дългосрочен план еврото може да функционира само с фискална консолидация.

Трети е растежът: Европа вече се раздвижи от застой, но трябва да създаде повече работни места и планираните от Macron реформи на пазара на труда ще бъдат важни. Четвърта е солидарността: получаването на нещо срещу нищо от страни като Унгария и Полша, които се възползват от огромните финансови трансфери на Европейския съюз, но пренебрегват европейските ценности чрез нарастващите авторитарни тенденции, трябва да бъде прекратено. Просто е: няма свободни пари без свободна преса и независима съдебна система.

Макрон и Меркел са и двамата страстни европейци (както и кандидатът на социалдемократите в Германия Мартин Шулц). Заплахите на Путин, не струващата и пет пари американска външна политика на Тръмп и британската нетолерантност - заедно с икономическото възстановяване, което набира сила - създадоха уникална възможност да се възроди мечтата за федерализираща се Европа. Може би 2017 ще бъде годината на Европа. /БГНЕС

----------

Роджър Коен, в. „Ню Йорк таймс“.