Мария Капон: Вие решавате, г-н Борисов!

Наистина са редки случаите, но все пак има такива, когато изпитвам срам, заради действия и думи на други хора.

Искам да е ясно, че тук няма значение кой от коя партия е и какви са неговите разбирания. [b]Абсурдно е в европейска България вицепремиер да неглижира нацистки поздрав с изречението: „Кой знае какви майтапчийски снимки от Бухенвалд имам“. Става дума за Валери Симеонов, който се опита - по нелеп и циничен начин – да оправдае действието на предложен от него заместник-министър.[/b]

Народе???? Става дума за нашето достойнство, за самочувствието на народ, спасил евреите си от лагерите на смъртта. С това се гордеем в България поколения по-късно, за да стигнем до днешното унижение, на което сме подложени от най-висши представители на българското управление.

Нека припомня, че има подписка за героизма на Българската православна църква, която се е борила за спасението на тези хора – подписка за получаване на Нобелова награда! Нормалните хора биха очаквали подкрепа именно за това, а не отвратителни подигравки с паметта на милиони загинали, между които – за сведение на властта – има и много българи… Включително в Бухенвалд.

При такива случаи не се мълчи, а се преценява бързо кои граждани са „за европейско развитие на България“ (ГЕРБ) и как реагира техният министър-председател! Какво е мнението на българския президент? Какво е становището на българските евродепутати от всички парламентарни фракции, включително на кандидата ни за еврокомисар? Какви изводи смятате, че си правят в посолствата на Съединените щати, Германия, Русия, Франция, Израел и т.н.? Но на първо място, с какви очи мислите, че ще ви гледат хората в България?

[b]За всички нас знакът за принадлежност към европейската цивилизация и хуманизъм може да даде единствено министър-председателят Борисов.[/b] За мен е трудно, защото виждам очите на свекъра ми, който е бил в трудов лагер до гара Градешница и пред погледа му са минавали композициите от Гърция, возещи хората към концлагерите… Никой не е знаел кога ще спре вагонът, предназначен за тях. Но пред министър-председателя ни са очите на милиони българи, които очакват да разберат в каква държава живеем. Изборът е ясен – хуманизъм и уважение пред мира, извоюван с живота на милиони или власт, готова да прегази, заради собственото си удобство, естествените човешки добродетели. /БГНЕС

----------

Мария Капон, член на Изпълнителния съвет на Единна народна партия.