Петър Богойески: БПЦ поправя големи исторически несправедливости и показва огромна любов към християните в Македония

Днешният 27 ноември 2017 г. ще остане записан със златни букви в македонската и в българската история.

През 20 в. македонската история беше увенчана със създаването на Република Македония като независима държава. Короната на 21 век определено ще бъде канонизирането на автокефалността на Македонската православна църква.

Общото за двата случая е, че Република България е първата, която ги подкрепи - първо като призна държавността, а сега чрез решаването на каноничния статут на МПЦ-ОА.

Кръстът, който Българската православна църква пое, е благословение от Бога и доказателство за огромната любов към нас, християните от Македония. С това решение Светият Синод на БПЦ дава възможност, освен за светска и за духовна пълнота на македонците. Нашите предци от днес ще бъдат по-спокойни и радостни за поправянето на големите исторически несправедливости.

Поздравления за апостолската смелост на Светия Синод на БПЦ и Светия Синод на МПЦ, особено на българския Патриарх Неофит и на македонския Архиепископ.

Щастлив съм, че мога да съм съвременник на това събитие, на този ден - ден, който ще остане записан със златни букви в македонската и в българската история. И с Божията помощ това да пребъде! /БГНЕС

-------------------------------------

Петър Богойески е един от лидерите на Инициативата за реформи и демократизиране на ВМРО-ДПМНЕ. Той е член на ВМРО-ДПМНЕ от 1995 г.