Проф. Георги Чобанов: България с шанс да възроди Балканите, между Скопие и София трябва да има влак-стрела

Приемането на страните от Западните Балкани не трябва да бъде ограничено във времето. България стои в икономически план най-добре от всички балкански държави и има историческия шанс да преобрази региона с помощта на модерна инфраструктура. Важна част от нея е изграждането на високоскоростна железница София-Скопие, по която да се движи влак-стрела.

Проблемите на Западните Балкани са сложни, трудни и многообразни. Те не могат да бъдат решени бързо и лесно. За тях се изисква много търпение, такт и дипломатичност. Европейският съюз е наясно с тези проблеми. Европейската перспектива на Западните Балкани беше блокирана от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който заяви, че в периода на неговия мандат от 2014-2019 година няма да бъдат приемани нови членове на ЕС, понеже подготовката за това не е достатъчно напреднала.

ЕС действително не е подготвен да приеме много и големи държави, понеже не е достатъчно интегриран икономически и социално, с недоизградена система за вътрешна и външна сигурност, без въоръжени сили. За преодоляването на тези недостатъци ще са необходими 20-30 години. До тогава ЕС не може да си позволи да приема големи държави като Турция и Украйна, понеже те може да предизвикат дисбаланс, който да го разруши. С Анкара и Киев, ЕС е наложително да сключи дългосрочни договори за сътрудничество и добросъседство, които да поставят на ясна основа отношенията помежду им, със специални привилегии и задължения от двете страни, подобно на договореностите на Брюксел със страни като Швейцария, Норвегия и Великобритания.

Със Западните Балкани въпросът не стои така. Това са малки страни, които по-бързо и по-лесно се адаптират. Тяхното приемане няма да доведе до дисбаланс. Приемането на Западните Балкани не трябва да се ограничава във времето. То трябва да зависи само от това, кога ще изпълнят изискванията за членство в ЕС. В тази връзка трябва да приветстваме позицията на България, която се ангажира със Западните Балкани и го постави като свой приоритет. Наистина тази тема ни беше подсказана от Брюксел. ЕК сега се надява, че ние можем да помогнем да се излезе от съществуващата до момента задънена улица.

ЕК очаква да върнем надеждата на хората от нашия регион. България, която в момента е председател на Съвета на ЕС, изпълнява ролята на модератор. Тя не е упълномощена да решава проблеми или конфликти, само ги поставя на дневен ред, като изяснява позициите на двете страни и ги приканва към конструктивен диалог, без да се намесва във вземането на решение, запазвайки безпристрастност и принципност. Овластени да вземат решения са Еврокомисията и Европарламента. Ролята председател на ЕС предполага умения във висшия пилотаж на дипломацията. Дипломатическите умения на нашето държавно ръководство ще предопределят до голяма степен успеха или провала на нашето председателство.

Най-важните инициативи, които трябва да предложим, са икономически. В момента България има великолепни икономически показатели. През последните няколко години имаме растеж между 3-4%, който надвишава този на редица страни-членки. Имаме фискална стабилност, откакто е въведен валутният борд, имаме бюджетна дисциплина. Това е ясно на всички, които се занимават с икономика. Тези статистически данни бяха посочени и от Юнкер.

България в икономически план стои най-добре от всичка балкански държави. Това важи и в политически план. Гърците се провалиха. ЕС разчиташе много на Гърция, когато започнаха промените. Гърците не само, че не успяха да помогнат особено много на другите страни, но те дори затънаха в собствената си криза. Сега България има историческият шанс, защото ясно и недвусмислено имаме най-добрите позиции. Но в същото време не сме чак толкова добре, че да можем да предоставяме икономическа помощ. Можем да използваме един хубав механизъм, какъвто са така наречените „УинУин“ проекти, от които печелят всички страни, които са включени в тях. Най-хубавите от тях са инфраструктурните проекти.

Най-доброто, което можем да предложим на Западните Балкани, е изграждането на супермодерна инфраструктура и логистика. Това ще преобрази региона. София и Скопие трябва да бъдат свързани със свръхскоростен влак. Скандално е, че между нашите две европейски столици няма никаква връзка до момента. Освен железопътната линия трябва да се построи хубав път. Железопътната линия обаче не трябва да бъде посредствена, това не би удовлетворило никого. София-Скопие трябва да бъдат свързани с влак стрела. Някои могат да кажат, че това са мечти. Ако си поставим висока цел, дори и да не я постигнем на 100 процента, ще направим много повече, отколкото ако си поставим някакви посредствени цели. Не трябва да забравяме, че живеем в 21 век, изминали са вече почти 20 години от него. Не бива да живеем със стандартите на миналия век.

Нашето правителство трябва да изрази ясно и категорично становище дали счита за необходимо изграждането на супер модерна транспортна и логистична инфраструктура в страната с връзки със съседните ни страни. Какво означава супер модерна транспортна и логистична инфраструктура? Ние и сега си имаме железопътен транспорт, магистрали, търговски и индустриални зони.

Имаме си БДЖ и аз съм фен на БДЖ. Винаги, когато имам избор, предпочитам БДЖ. Наскоро пътувах от София до Бургас с БДЖ. Пътуването беше много приятно, понеже никой за никъде не бързаше - нито аз, нито БДЖ. Стигнахме за седем часа. За мен е добре, но за повечето хора и фирми е малко множко в съвременния динамичен свят. Те, а защо не и аз, бихме си пожелали един супер модерен влак-стрела, който да пътува от София до Бургас за час и половина.

Един влак-стрела от Бургас до София е необходим далеч не само за България. Той има и международно значение, понеже е важна отсечка от съвременния Път на коприната, който Китай е готов да финансира и изгражда. Създаването на супер модерна транспортна и логистична инфраструктура предполага изграждането на високоскоростни железопътни линии свързващи София със Скопие, Солун, Истанбул, Букурещ, Белград и превръщането на Бургас, Варна и Пловдив големи логистични центрове, през които да минават световните търговски потоци, не само от Пътя на коприната.

Ако българското правителство отговори с не на това предложение, въпросът приключва и преминаваме към безвремието. Ако българското правителство приеме предложението, следва да започне незабавно действия за конкретизацията и съгласуването му със заинтересованите страни, за да може проектът бъде представен за обсъждане на срещата на високо равнище за Западните Балкани, която ще се състои на 17 май 2018 година.

Много вероятно е Европейската комисия да приеме предложението за изграждането на супер модерна транспортна и логистична инфраструктура, понеже то е в унисон с изграждане на цялата инфраструктура на Европейския съюз, като се съгласи да го финансира само частично, например в проектирането. За финансиране на цялостното изграждане може да бъдат привлечени големи инвеститори, като Китай и Япония, които имат голям излишък от финансови и производствени ресурси, особено Китай, който вече започна да инвестира огромни средства в изграждането на Модерния път на коприната, а Балканите са част от този път. Не бива да се пренебрегва и Япония, чийто премиер Шиндзо Абе вече посети България. Медиите съобщиха, че той е подарил на премиера Бойко Борисов спортен костюм за джудо, което е добър знак, но не стана ясно дали има някакви политически или икономически договорености.

Ние имаме уникалния исторически шанс да започнем обединението и възраждането на Балканите, основано на европейските ценности и не бива да го пропускаме, понеже едва ли някога ще го имаме отново. /БГНЕС

------------------------

Проф. Георги Чобанов, икономист, преподавател в Стопанския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. Чете лекции по статистика, иконометрия, принципи на икономическия анализ, институционална икономика. Научните му интереси са в областта на равновесието на стопанската система, разпределението на доходите, бедността, социалната и икономическата политика и др. Анализът е направен специално за Агенция БГНЕС.