Световните цени на петрола слизат надолу в понеделник

Причина за спада на цените на петрола в понеделник е липсата на варианти за реализация на заявеното желание на страните производителки за ограничаване на добива.

Малко след 6 часа сутринта, бълг.вр., декемврийските фючърси на сорт „Брент” от Северно море се понижиха с 0,43% до 50,46 долара за барел. Барел от американския еталонен сорт WTI с доставка през декември се понижи с 0,39% до 50,46 долара.

След срещата на експертите от страните, добиващи петрол, за обсъждане на варианти за реализиране на алжирските решения (за регулиране на добива с цел задържане и повишаване на цената, бел.ред.) бе решено да има следващи подобни консултации на аналогично равнище преди срещата на министрите на държавите от картела (ОПЕК) на 30 ноември. До това време, както се очаква, ще бъдат уточнени както собствените, така и предлаганите данни за възможно замразяване на равнището на добива на петрол или дори за неговото намаляване.

„Имаше много разговори, но никой за нищо не се договори. Това подтиква петрола надолу”, сподели старшия пазарен аналитик от брокерската компания OANDA в Сингапур Джефри Хали (Jeffrey Halley) пред Ройтерс.

Допълнителен натиск върху цените на „черното злато” се оказва от данните за броя на работещите кладенци в САЩ. /РИА-Новости