„Газпром“: Доставките на газ за България са нараснали с 9,9% за 9 месеца

Бъдещите потребители на руски газ по "Турски поток" увеличават вноса на синьо гориво от "Газпром".
Бъдещите потребители на руски газ по "Турски поток" увеличават вноса на синьо гориво от "Газпром". / БГНЕС

В периода януари-септември 2017 г. „Газпром“ е увеличил доставките на природен газ в страните, които в бъдеще могат да станат потребители на „синьо гориво“ по проекта „Турски поток“.

По предварителни данни, за 9-те месеца на 2017 г. доставките на руски природен газ за Турция са се увеличили с 24% в сравнение с показателите за същия период на миналата година. Само за септември те са нараснали с цели 41,2%.

“Продължава да расте търсенето на руски газ в Южна Европа и Балканите. Например, износът за Сърбия в периода януари-септември се е повишил с 31,7%, за Унгария – с 26,9%, за България – с 9,9%, за Гърция – с 16,5%. Износът за Гърция през септември е нараснал с 37,6% спрямо същия месец на миналата година“, се казва в съобщение на руския газов холдинг.

„Турски поток“ е проект за експортен газопровод от Русия за Турция по дъното на Черно море. След като излезе на турския бряг тръбата ще бъде продължена до границите на страната със съседните държави, припомня ТАСС, без да уточнява за коя страната става дума – България или Гърция. Първата отсечка от газопровода е предназначена да покрие нуждите на турския пазар, а втората ще снабдява с газ държавите от Южна и Югоизточна Европа. Мощността на всяка една от тези две отсечки е по 15,75 милиарда куб.м. газ годишно.

Със строителството на морския участък от газопровода се занимава компанията South Stream Transport B.V., която е 100% дъщерна собственост на „Газпром“.

Президентът на „Газпром“ Алексей Милер съобщи по-рано, че първата морска отсечка на „Турски поток“ ще достигне европейските брегове на Турция през 2018 г., а втората – през 2019 г. Той подчерта, че почти всички страни от Южна и Югоизточна Европа са проявили интерес за доставки на руски газ по „Турски поток“.

Проектът „Турски поток“

На 7 май „Газпром“ започна строителството на морския участък от газопровода „Турски поток“ край руските брегове на Черно море. Дължината на морската отсечка е около 910 км, а на сухопътната част по територията на Турция – 180 км. Общата стойност на проекта при възможното строителство на четири отсечки, както се планираше първоначално, се оценява на 11,4 милиарда евро.

По-рано стана известно, че през 2017 г. „Газпром“ може да увеличи финансирането на строителството с 50 милиарда рубли в сравнение с първоначалните планове. За тази година „Газпром“ предвиждаше да вложи в проекта 41,92 милиарда рубли, с увеличаването тази сума може да набъбне до 91,92 милиарда рубли. /БГНЕС и ТАСС