Тръмп подготвя петролна бомба на Путин

Администрацията на президента Доналд Тръмп реши да размрази шелфовия добив
Администрацията на президента Доналд Тръмп реши да размрази шелфовия добив / БГНЕС

Русия не се вписва в американската суровинна мечта, се казва в коментар на „Независимая газета“.

През тази година САЩ планират окончателно да бият своя рекорд отпреди половин век и да увеличат добива на петрол над 10 милиона барела дневно. Администрацията на президента Доналд Тръмп реши да размрази шелфовия добив и да предостави на частните компании почти 50 крайбрежни зони за проучване. От този амбициозен план все пак беше изключена Флорида. Въпреки това Тръмп иска да превърне Америка в суровинна суперсила. Някои от експертите смятат, че той вече е направил това, но има и скептици, които се съмняват в осъществяването на американската петролна мечта. Част от анализаторите предупреждават, че на Русия все пак ще й се наложи да се посвие, например, на азиатския пазар.

Доналд Тръмп продължава да разочарова Русия. На съвместна пресконференция с норвежкия премиер в Белия дом тази седмица, той заяви, че с Русия е много по-добре да си сътрудничим, отколкото да бъдем врагове. Тръмп обаче добави, че е за „по-големи обеми петрол, природен газ, за по-голямо количество енергия“. „Подобно нещо едва ли ще се хареса на Владимир Путин“, уточни американският лидер. „Аз съм за най-силната армия, която някога САЩ са имали. Това също няма да се хареса на Путин“, продължи Тръмп.

По данни на управлението за енергийна информация на министерството на енергетиката на САЩ (EIA) добивът на суров петрол в страната през 2017 г. е средно 9,3 милиона барела дневно, а през декември той е достигнал дори 9,9 милиона барела дневно.

Според прогнозата на EIA добивът на суров петрол в САЩ през 2018 г. ще достигне средно 10,3 милиона барела дневно. След това EIA прогнозира увеличение не нефтодобива до 10,8 милиона барела дневно през 2019 г., като през ноември показателите ще надхвърлят 11 милиона барела. Толкова добиват в момента Русия или Саудитска Арабия.

От EIA напомнят, че предишният исторически рекорд на САЩ по добив на „черно злато“ е бил поставен през далечната 1970 г., когато страната е произвеждала по 9,6 милиона барела дневно. През миналата година за кратко САЩ минаха този исторически максимум. В близко бъдеще Америка планира да осигури за дълъг период от време рекорден нефтодобив.

Освен това, в началото на януари администрацията на Тръмп реши да размрази усвояването на американския шелф, разрешавайки там проучване и добив на петрол и газ. В много случаи забраните се свалят след няколко десетилетия след тяхното въвеждане. Бюрото за управление на енергията на океана (BOEM) публикува предварителен план за отдаването в аренда на отделните шелфови участъци. Според него в течение на 2019-2024 г. частните компании ще получат достъп до 47 зони, от тях 7 се намират в Тихия океан /включително 6 зони близо до Калифорния/, 9 – в Атлантическия океан /включително Флоридския пролив/, 12 – в Мексиканския залив, а също така 19 – край бреговете на Аляска.

Не беше минала и седмица и няколко щата се обявиха против такива амбициозни планове заради екологични опасения и заради туристическия бизнес. Исканията поне на един от щатите бяха са взети предвид. Администрацията на Тръмп се отказа да дупчи шелфа на Флорида: губернаторът на щата Рик Скот успя да убеди министъра на вътрешните работи Райън Зинк, че Флорида трябва да бъде изключена от списъка с нови нефтогазови платформи. В момента такова искане е отправил губернаторът на Калифорния Джери Браун.

САЩ вече оказват значително влияние на целия световен петролен пазар
САЩ вече оказват значително влияние на целия световен петролен пазар / БГНЕС

Някои от анкетираните от „Независимая газета“ експерти смятат, че САЩ не просто ще се превърнат в нефтогазова свръхдържава, те вече са станали такава. „САЩ успяха да направят невъзможното – да преодолеят пика на добива на петрол, който бяха достигнали в началото на 70-те години на ХХ век. Така САЩ си върнаха титлата нефтена свръхдържава и се наредиха сред най-големите производители на въглеводороди“, заяви професор Олга Маликова от Руската стопанска академия. Според нея това се е случило преди всичко „благодарение на малките и средните компании, успели икономически ефективно да започнат добив на газ и петрол за сметка на навлизането на новите технологии“.

САЩ вече оказват значително влияние на целия световен петролен пазар, даже тогава, когато взимат решения, които не засягат петролния и газов пазар, добави съветникът на президента на компанията „Финам“ Ярослав Кабаков.

Но мнозина експерти все още са настроени скептично. „Петролът от новите находища постепенно ще компенсира спадащия добив на старите, прекалено увеличаване на предлагането няма да има, съответно не трябва да се чака и срив на петролните цени“, заяви старшият анализатор на Енергийния център на бизнес училището „Сколково“ Артьом Малов.

“Взетите от Тръмп решения могат да доведат до увеличаване на добива на петрол в САЩ и съответно до съкращаването на глобалното търсене на петрола, което на свой ред, ще повлияе негативно върху петролните цени. Но за да се превърне в петролна свръхдържава и чист износител на петрол, растежът на добива трябва да бъде прекалено голям. В перспектива от 5-6 години това не е възможно на практика“, смята финансовият консултант на ТeleTrade Жанна Кулакова. “По данни към края на 2017 г. САЩ са изнасяли по около 2 милиона барела дневно, но при това вносът е бил за около 8 милиона барела дневно“, добави тя.

“Не трябва да се забравя и за екологичната страна на въпроса: увеличава се използването на възобновяеми източници на енергия, все по-остър е проблемът с вредните емисии и климатичните промени. Очевидно е, че тези фактори също ще влияят на американската енергийна политика през следващите години“, обърна внимание Ярослав Кабаков. „Освен това през 2020 г. в САЩ ще се проведат президентски избори. Напълно е възможно новият стопанин на Белия дом да преразгледа плановете на Тръмп от гледна точка на екологията и глобалното затопляне“, предполага първият вицепрезидент на Руския съюз на инженерите Иван Андриевский.

Въпреки това експертите не изключват напълно възможността Русия да се сблъска с определени проблеми. „В зависимост от резултатите от проучванията, а също така други фактори, като продължаването на растежа или свиването на добива на шистовия петрол, САЩ теоретично могат да окажат влияние на петролния пазар в Азия, където Русия има интереси“, отбелязва Артьом Малов. „САЩ разполагат с инструменти, за да реализират своята мечта за енергийна доминация, те могат да изтласкат Русия“, заяви Андриевский. Това, обаче, едва ли ще се случи в близките години, добави той. /БГНЕС