ЕЦБ може да се откаже от банкнотата от 500 евро заради честото й фалшифициране

Банкнотите от 500 евро се използват често от престъпници.
Банкнотите от 500 евро се използват често от престъпници. / БГНЕС

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги даде знак, че банкнотата от 500 евро може да бъде спряна от обращение заради честата злоупотреба с нея, съобщи Си Ен Ен.

„Има всепроникващо и увеличаващо се убеждение в общественото мнение, че банкнотите с големи деноминации се използват за криминални цели... В рамките на този контекст ние обмисляме действие“, посочи той в отговор на журналистически въпрос за бъдещето на най-голямата европейска банкнота.

Според високопоставени представители в Европа банкнотата от 500 евро улеснява прането на пари, тъй като е по-лесно да бъде пренасяна незабелязано. В миналогодишен доклад на „Европол“ се посочва, че парите в брой все още са „предпочитан инструмент“ на терористите, а банкнотата от 500 евро е най-търсена.

Според Драги високопоставените представители на ЕЦБ обсъждат какво да правят с банкнотата, като всякакви действия ще бъдат внимателно приложени на практика.

Неговото изказване идва само дни, след като председателят на еврогрупата Йерун Дейселблум призова ЕЦБ да излезе с варианти за ограничаване на използването на банкнотата за терористични цели.

По-рано тази година Европейската комисия заяви, че ще работи с европейската банка и „Европол“, за да намери начини за спиране на финансовите потоци на терористи. ЕК също така планира да регулира виртуалните валути и предплатените карти, за да не могат терористите да остават анонимни, когато използват тези източници на средства. /БГНЕС