Бил Гейтс направи най-голямото си дарение от 2000 год. насам

Бил Гейтс и жена му Мелинда са смятани за едни от най-изявените филантропи в света.
Бил Гейтс и жена му Мелинда са смятани за едни от най-изявените филантропи в света. / БГНЕС

Основателят на „Майкрософт” и най-богат човек в света Бил Гейтс направи най-голямото си дарение за благотворителни цели от 17 години насам. Това съобщи във вторник агенция „Блумбърг”, позовавайки се на документи от Комисията за ценни книжа и борси на САЩ.

Според данните на 6 юни 61-годишният милиардер е дарил акции от компанията си на стойност 4,6 млрд. долара. Организацията бенефициент обаче остава неизвестна към този момент. „Блумбърг” отбелязва, че най-вероятно щедрият филантроп е влял средствата в собствената си фондация „Бил и Мелинда Гейтс”, чиято дейност е концентрирарана върху намаляването на неравенствата по света, подобряването на здравеопазването и облекчаването на крайната бедност.

Както БГНЕС припомня, Бил Гейтс е един от най-големите дарители в сферата на филантропската дейност. Смята се, че от 1994 насам той е отделил над 35 млрд. долара от богатството си за различни благотворителни каузи. Само през 1999 година той инвестира безпрецедентните 16 млрд. долара в помощ на света. /БГНЕС