"Гугъл" купува производителя на смартфони HTC за 1,1 млрд. долара

След продажбата HTC възнамеряват да се концентрират върху производството си на сетове за виртуална реалност.
След продажбата HTC възнамеряват да се концентрират върху производството си на сетове за виртуална реалност. / БГНЕС

Тайванският производител на смартфони HTC обяви, че продава част от бизнеса си на американския технологичен гигант "Гугъл" за 1,1 млрд. долара - с близо 800 млн. по-малко от очакваното..

Сделката ще коства на затъналите HTC правата върху интелектуалната им собственост, както и половината им отдела за проучвания, състоящ се от 2000 души, но въпреки това ще им позволи да запазят марката си.

Очаква се до началото на 2018 година продажбата да бъде факт, но преди това "Гугъл" ще трябва да получи разрешение от регулаторните органи.

БГНЕС припомня, че през последните дни медиите упорито разпространяваха слуховете, че именно "Гугъл" ще "погълне" мобилното подразделение на тайванската компания и това определено бе най-логичния изход от кризата за HTC. В края на краищата запознатите с развитието на технологиите знаят, че двете ĸoмпaнии отдавна работят заедно върху изработката на cмapтфoнитe Gооglе Ріхеl, Ріхеl ХL и Pixel, като на американците е поверен софтуера, а на тайванците - хардуера на мобилните устройства.

Освен това от "Гугъл" и компанията майка "Алфабет" никога не са крили амбициите си за контрол над пълния производствен процес на телефоните HTC, тъй като това би им отворило невероятни възможности за развитието на свързаната им със смартфоните дейност, както и за налагането им на азиатския пазар . /БГНЕС