ОАЕ са закупили 3 тона злато от Венецуела

Инвестиционната фирма Noor Capital от Обединените арабски емирства (ОАЕ) съобщи в петък, че е закупила три тона злато от Централната банка на Венецуела през януари. Съответното изявление бе публикувано на страницата на компанията в „Туитър“.

"Noor Capital” не се занимава с незаконни или забранени транзакции. На 21 януари 2019 г. Noor Capital закупи около три тона злато от Централната банка на Венецуела в съответствие с международните стандарти и норми, действащи към този момент. Следващи транзакции не е имало“, се казва в изявлението. Компанията отбеляза също, че няма да продължи да работи с Венецуела, докато ситуацията в тази страна не се стабилизира.

На 31 януари, агенция „Ройтерс“ съобщи, че Централната банка на Венецуела възнамерява през следващите дни да изпрати 15 тона злато в ОАЕ, което да продаде, за да попълни валутните резерви.

На 29 януари в достоверен „Туитър“ акаунт на Народното събрание на Венецуела се появи запис, направен от името на заместник-председателя Хосе Гера, който твърди, че е получил информация от служители на Централната банка на Венецуела за предполагаемото пристигане от самолет от Москва, с който ще бъдат изнесени 20 тона злато от страната. По-късно, обаче, говорителят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков отхвърли изявленията на Хосе Гера. /БГНЕС