Туитър разкри 10 млн. туита с дезинформация

Социалната мрежа Туитър е публикувала 10 милиона туита, за които се подозира, че съдържат дезинформация.

По-голямата част от тях са свързани с руската компания „Агенция за интернет изследвания“, която е предизвикала подозренията на администраторите на мрежата за микроблогинг.

Американският специален прокурор Робърт Мълър обвини тази фирма, че се е опитала да повлияе на изборите за президентска кампания през 2016 г. Тя беше включена в американския списък със санкции.

«Водейки се от принципите на прозрачността, а също така с цел по-доброто разбиране на чуждестранното влияние, публикуваме пълния архив с туитове, свързани с две разкрити по-рано информационни кампании. Разкриваме тези данни, за да насърчим прозрачните изследвания на учените по цял свят“, се посочва в изявление на Туитър. В него се казва още, че съобщенията, които се публикуват, може би са свързани с намесата в американските избори.

Американската администрация редовно обвинява Русия, че е използвала социалните мрежи, за да влияе върху политическите и обществените процеси в САЩ. Русия смята подобни обвинения за неверни и нямащи нищо общо с действителността. /ТАСС