Снимка. Архив
Снимка. Архив / БГНЕС
Сушата унищожила една от най-големите държави преди 4000 години

Небивала мащабна суша е причинила рухването на Акадската държава, съществувала преди 4000 години на територията на днешен Ирак, установиха учени от Оксфордския университет.

Те стигнали до този извод след анализ на химическия състав на сталагмитите в пещерата Гол-и-Зард в северен Иран, казва се в съобщение на EurekAlert!.

Държавата е съществувала през XXIV-XXII векове до нашата ера в Месопотамия, съвременен Ирак. Държавата е била една от най-големите за онова време, но западнала в края на 23 век до нашата ера.

Климатолозите изучили сталагмита и открили две особености: преди 4510-4260 години е имало растеж на съотношенията магнезий/калций, забавяне на растежа на сталагмита и увеличаване на съдържанието на стабилните изотопи на кислород-18. Увеличеното количество на последните говори за дълъг сушав период, а наличието на голямо количество на атомите на магнезия – за високо съдържание на прах във въздуха.

Според учените настъпването на сушата било внезапно, което накарало хората са напуснат селищата в северна Месопотамия и да се преселят в по-благоприятни райони. Неблагоприятният климат се установил за няколко века. /БГНЕС