Нашенци във Франция: Je suis българин

Група нашенци организира протест в Париж относно законопромените в Изборния кодекс
Група нашенци организира протест в Париж относно законопромените в Изборния кодекс / БГНЕС

И българи във Франция последваха примера на други наши сънародници, пръснати по света, които през изминалата седмица изразиха недоволството си от новите промени Изборния кодекс.

Група нашенци организира протест в Париж относно законопромените в Изборния кодекс пред българското посолство във френската столица. Те изразиха несъгласието си като размахаха ръчнонаправени плакати с надписи: „Je suis българин”, „Върнете ми свободата да гласувам!”, „Обичам България, а вие властта!”.

През изминалата седмица Народното събрание окончателно прие промените в Изборния кодекс. Парламентът реши изборни секции в чужбина да се откриват и в градове, където няма посолства и консулства. В страните от Европейския съюз това ще става в градовете, където са подадени поне 100 заявления. В държавите извън Евросъюза такива секции ще могат да бъдат създавани в населени места, където има поне един милион жители.

Българите в чужбина дори инициираха петиция срещу поправките в ИК до президента, депутатите и до премиера. В нея те заявиха, че искат да бъде създаден избирателен район „Чужбина“, да има възможност за образуване на избирателни секции извън територията на дипломатическите и консулски представителства на Република България. Според тях се предлагат като заместител на отказаните им физически секции на удобни за диаспората места - ускорен старт на „експериментално“ електронно гласуване за Президентски избори 2016. /БГНЕС