Балканският Роберт де Ниро е българин

Аз съм българин и цяла България ме знае като балканския Робер Де Ниро от Сърбия.
Аз съм българин и цяла България ме знае като балканския Робер Де Ниро от Сърбия. / БГНЕС

Баба ми непрекъснато повтаряше: Ще дойде ден и български хляб ще те храни. От български хляб ще живееш!

С тези думи посреща балканският Робер Де Ниро, собственик на етно заведението "Сърна" в Кална, на север от град Пирот. Етноресторантът "Сърна" се намира на около час път от границата, предаде специалният пратеник на БГНЕС.

"Аз съм българин и цяла България ме знае като балканския Робер Де Ниро от Сърбия. Тук при нас всичко е истинско - цялата храна си е наша, наше производство. Всяка седмица коля поне по едно прасе. Всичко е от естествени продукти и ракията е стопроцентова - Дюловица", разказва Сашо и отново припомня думите на баба си, че един ден ще живее благодарение на българите. От време на време отивам на гроба й и разказвам, дано да ме слуша, че всичко е станало така както тя предрече. Няма да забравя как през 2005-та година дойдоха гости в ресторанта, а аз имах много малко продукти и треперех от поръчката, дали ще поискат нещо повече, което нямам. Но, ето изведнъж всичко потръгна и стотици българи всяка седмица идват при мен", разказва Сашо.

Етноресторантът "Сърна" се намира на около час път от границата.
Етноресторантът "Сърна" се намира на около час път от границата. / БГНЕС

Той не пропуска да посочи ястията по масата, че са от кокошките, прасетата и козлетата в двора. И хлябът е наш. За ракията да не говорим, а каква лютеницата правим. Тази година направо ми дойде до гуша - над 1500 кг чушки - печене, белене, почистване, буркани....направо откачих, казва Сашо. В това всеки може да се убеди, защото край двора се намират и специалните заграждения за домашните животни.

В неговия комплекс има и хотелска част, с местно парно и голям уют. През лятото за гостите има огромна градина с басейни и десетки оригинални сепарета и маси в етностил. /БГНЕС