Срутване в рудник "Ораново" в Симитли, има пострадал миньор

Това не е първият инцидент в рудник „Ораново”.
Това не е първият инцидент в рудник „Ораново”. / БГНЕС

Срутване стана днес в рудник "Ораново" в Симитли, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Пострадалият при срутването в рудник "Ораново" в Симитли 33-годишен миньор е настанен за лечение в отделението по ортопедия на МБАЛ-Благоевград.

Пострадалият Сюлейман, на 33 години, е бивш миньор в закритата мина „Черно море”. Той, придружаващият го служител на мината и дежурните лекари в СПО, отказаха коментар.

Мъжът бе приет за изследвания в МБАЛ-Благоевград с фрактура на подбедрица, на място в мината е шиниран с подръчни материали - летви и телефонен кабел. Сигналът за пострадалия е подаден към 14.30 часа. 33-годишният миньор в 15.15 часа е изваден от рудника и 15 минути по-късно бе приет в МБАЛ-Благоевград.

Поредният инцидент в рудника, за щастие по-лек, бе направен опит да бъде укрит и омаловажен. Откъсналият се къс въглища е бил с размерите на микробус, но срутването станало зад него и миньорът успял да отскочи. Така е пострадал само кракът му.

Настаниха в ортопедия пострадалия от рудник "Ораново" миньор.
Настаниха в ортопедия пострадалия от рудник "Ораново" миньор. / БГНЕС

БГНЕС припомня, че това не е първият инцидент в рудник „Ораново”. В началото на май миналата година срутване в мината прати двама миньори в болница с доста тежки фрактури. Единият дори бе транспортиран за лечение в „Пирогов”. При друго срутване на 1 октомври 2015 година 37-годишен миньор оцеля по чудо.

Най-голямата трагедия в рудника обаче се случи на 16 юли 2013 година, когато срутване на скали и кал уби четирима миньори. Тогава под земята завинаги останаха Николай Михайлов, Иван Лазаров, Асен Стойнев и Христо Младенов. Спасителните и издирвателни действия продължиха цели 18 дни, но за жалост безуспешни. /БГНЕС