Сотир Цацаров: Ако намалим политиката, току виж съдебната реформа се случила

Във ВСС се проведе сеанс на едновременна игра на 10 дъски с участието на Анатолий Карпов.
Във ВСС се проведе сеанс на едновременна игра на 10 дъски с участието на Анатолий Карпов. / БГНЕС

Смисленият отговор за съдебната реформа е, че за първи път имаме Висш съдебен съвет (ВСС), който ще е избран чрез пряк избор от всички прокурори по отношение на прокурорската квота, професионална, и пряк избор от всички съдии. Това ще бъде добре работещ ВСС.

Това каза днес главният прокурор Сотир Цацаров, предаде репортер на БГНЕС. Главният прокурор все пак уточни, че остава да се види и изборът на парламентарната квота. „Така че прекия избор всъщност е израз на съдебната реформа”, каза той и уточни, че и законопроектът за промени в НПК, който вече е в парламента, също е израз на съдебната реформа.

„Ще го кажа още веднъж. Ако намалим с две дози политиката, не казвам с една, а с две, защото политиката е много, съдебната реформа току виж се случила", заяви Цацаров.

Главният прокурор уточни, че и в съдийската, и в прокурорската колегии изборите за членове на ВСС са се случили по еднакво добър начин. "И в двете колегии, и в двете професионални общности изборите се случиха по еднакво добър начин. Това е гласът на хората, той просто трябва а бъде уважен. Този съвет трябва да работи нормално. Това е", каза той.

Главният прокурор не пожела да коментира ситуацията около поисканата от представляващия ВСС Димитър Узунов оставка на председателя на ВКС Лозан Панов: "Ако имам какво да кажа по този въпрос, ще го кажа. Отношението си към г-н Панов, както лично така и професионално, мисля че съм изразил. Имам предвид лично и професионално от гледна точка на изразяваните от него тези. Повече от това нямам какво да кажа. Нямам никакво намерение да задълбочавам институционалния дебат. Разбира се, няма да мълча, ако той продължава да го прави. Това не е нормално", каза още Сотир Цацаров.

Днес главният прокурор Сотир Цацаров присъства на шахматна среща със следователи и членове на ВСС, в която взе участие световният шампион по шахмат Анатолий Карпов. /БГНЕС