Пуснаха Ахмед Муса под парична гаранция

Пуснаха Ахмед Муса под парична гаранция
Пуснаха Ахмед Муса под парична гаранция / БГНЕС

След 3 години в затвора, Ахмед Муса Ахмед днес беше пуснат под парична гаранция от 7 500 лева.

Окръжният съд на Пазарджик уважи искането за изменение на мярката му за неотклонение „задържане под стража” по отношение на Ахмед Муса Ахмед, който е подсъдим по делото за проповядване на омраза на религиозна основа и пропагандиране на война чрез разпространение на идеите на терористичната организация „Ислямска държава” и му определи по-лека – гаранция от 7500 лв., предаде кореспондентът на БГНЕС от Пазарджик.

В съдебна зала защитата на Ахмед Муса Ахмед адвокат Елвира Панкова изтъкна като причина за исканата промяна на мярката от „задържане под стража“ в по-лека влошеното здравословно състояние на майката на Муса и това, че няма кой да се грижи за семейството му. Събраните по делото доказателства не могат да установят категоричната вина на подсъдимия, обясни Елвира Панкова. Според справката той е задържан на 26-ти ноември 2014 година и e в ареста вече 3 години и 2 дни.

Прокурор Недялка Попова се съгласи с мотивите на защитата и заяви, че е съгласна мярката му да бъде променена. Тя обаче поиска да му бъде наложена парична гаранция в размер на 10 хиляди лева. Съдия Кристина Пунтева уважи искането за изменение мярката за неотклонение и му определи по-лека – парична гаранция от 7 500 лева.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Пловдив в 7-дневен срок. /БГНЕС