Хванаха с подкуп от 10 000 лв. главния юрисконсулт на район "Подуяне" в София

Русинова и Спиридонов съобщиха, че задържаната Геринска е помагала на определени фирми да печелят обществени поръчки
Русинова и Спиридонов съобщиха, че задържаната Геринска е помагала на определени фирми да печелят обществени поръчки / БГНЕС

Главен юрисконсулт от Столичната община е заловен с подкуп, задържаната е Лилия Геринска от район "Подуяне". Това каза ръководителят на Софийската градска прокуратура Емилия Русинова на брифинг за образувано досъдебно производство срещу председателя на комисията по обществени поръчки в район „Подуяне“, предаде репортер на БГНЕС.

„Обвиняемата е получила неследваща се парична сума, за да наруши свои служебни задължения. Размерът на паричната сума, която е задържана във вчерашния ден е 10 000 лева. Същата няколко месеца по-рано, в края на миналата година, за същата обществена поръчка е получила като първоначална сума 5000 лева, т.е. общо 15 000 лева. Паричната сума е получена от представител на дружество, което е спечелило обществената поръчка“, разкри Русинова.

Тя уточни, че конкретната обществена поръчка, за която е била заловена, е за саниране на блок на стойност над 2 млн. лева и за деянието си Геринска е задържана за 72 часа. Русинова уточни, че от няколко месеца прокуратурата следи председателя на комисията по обществени поръчки и подчерта, че наказанието, което е предвидено в Наказателния кодекс е до 8 години лишаване от свобода и глоба в размер до 10 000 лева. Ръководителят на Софийската градска прокуратура каза още, че са налични доказателства и за други престъпления в това число и длъжностни.

„Не само за тази обществена поръчка, а и за други обществени поръчки длъжностното лице е получавало неследващи парични суми, дори в делото има доказателства, затова че по едната обществена поръчка като подарък е получила парична сума, за да заведе и свои подчинени на почивка в хотел. Отиването в хотела и престоя там са установени по делото. Установени са по делото и контакти на това длъжностно лице в периодите на процеса на обществените поръчки с представители на дружествата, които са печелили обществените поръчки“, обясни Емилия Русинова.

Тя допълни, че Геринска е помагала на определени фирми да печелят обществени поръчки като дори е фалшифицирала подписи и е подменяла условия от изискванията по тях.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, които са участвали в акцията добави, че в тази акция няма белязани пари, но получената сума е била броена на място. Спред него са развалили една взаимноизгодна сделка, защото и двете страни не са очаквали, че правоохранителните органи знаят за нея.

„Въпросната сделка стана на другия край на София в кв. Овча купел. По случая бяха използвани СРС-та. Това което беше нужно за досъдебното производство мислим, че сме го набавили и е достатъчно. Вчера получихме информация, че предстои даването на парите към въпросната госпожа. Организирахме се по най-бързия начин“, каза Спиридонов.

Той разкри още, че парите са били изтеглени от банков клон от сметката на дружеството и малко по-късно тя и лицето, което е дало подкупа са заловени на място. Спиридонов обясни, че сигналът не е получен от конкурентна фирма, а от лице, което е запознато с дейността й. Директорът каза още, че задържаната е помагала на фирми да печелят поръчки за строителство, доставка на хранителни стоки и саниране, както и че са получили съдействие от Столичната община. Предстоят още разпити на свидетели и внасяне на делото в съда./БГНЕС