Бенчо Бенчев все още е в болница
Бенчо Бенчев все още е в болница / БГНЕС
Бенчо Бенчев е призован, за да бъде обвинен

Днес в Бургас е извършено редовно призоваване от Окръжен Следствен Отдел при ОП-Бургас на Бенчо Бенчев за явяването му пред разследващия орган с цел привличането му към наказателна отговорност. Зърненият бос Бенчо Бенчев е уведомен, че прокуратурата му повдига обвинение и при първа възможност сам ще се яви да получи предявеното държавно обвинение. Към този момент зам.-председателят на Общинския съвет е в болница, и ще остане там през следващите няколко дни, по думи на приближен на семейството, предаде кореспондентът на БГНЕС в Бургас.

Бенчо Бенчев е стабилизиран след остра сърдечна криза и обостряне на паркинсонова болест. Семейството му все още не уточняват името на адвоката, който предстои да наеме Бенчев.

От прокуратурата уточниха, че по казуса участват двама наблюдаващи прокурори от районна прокуратура, следствения отдел на Окръжна прокуратура и методическите указания на апелативна прокуратура Бургас. Водят се международни следствени поръчки с турски екип, за изясняване на ситуацията по придвижването на арестуваните лица на турска територия за времето на пребиваване в Истанбул.

Изискани са и документи от Република Гърция за изясняване на казуса

Под надзора на Районна прокуратура Бургас се провежда разследване по досъдебно производство за това, че в периода от 02.08.2018г. до 05.08.2018г. в Истанбул е спомогнато на лице, извършило престъпление, да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване, без да е имало споразумение с това лице, преди да е извършило самото престъпление. За това умишлено престъпление, законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“ до 5 години.

Разследването на делото се провежда от бургаски следователи, под надзора на екип от прокурори при РП-Бургас.

По случая се провеждат разпити на множество свидетели, включително и такива пред съдия, изготвени са международни следствени поръчки, с които са изискани официални документи от Турция и Гърция, изискани са справки от ГКПП, предприети са и други, относими към предмета на разследване, процесуални действия. /БГНЕС