Слушат СРС-та по делото срещу Иванчева

Вече сме зле психически и моля заседанието да не е целодневно. Това каза Бляна Петрова в началото на днешното заседание на делото срещу нея и отстранения кмет на район Младост Десислава Иванчва. Те и Петко Дюлгеров са подсъдими за подкуп, предаде репортер на БГНЕС.

Петрова каза пред съда, че „вече сме три задържани в килията и въздухът не достига. Кислородът не достига буквално”, посочи Петрова.

„Мисля, че за съвсем кратък период са били две, през останалото време са три, а и всички имаха възможност да видят в медиите снимките от килията както представлява, какъв е прозорецът, който очевидно няма как да се отвори, т.е. нямаме нормален достъп на свеж въздух, доколкото софийският въздух може да бъде наречен така“, обясни пред медиите адвокатът на Петрова – Емануил Йорданов. Той подчерта, че това, което на него му прави много силно впечатление е, че поредица от длъжностни лица, начело с министъра на правосъдието се оплакват от пренаселеност на следствените арести. „За мен тази пренаселеност е следствие от безобразната практика прокуратурата да иска най-тежките мерки за неотклонение, независимо от това дали разполага с доказателства или не и съдът да се съгласява в 98% от случаите с това“, посочи защитникът. Той заяви, че в конкретното дело липсва какъвто и да е смисъл Иванчева и Петрова да бъдат държани повече в арест.

На заседанието днес се слушат СРС-та от телефонни разговори между свидетеля Ваклин и човек обозначен като мъж. „Мен лично разговорите между Дюлгеров и Ваклин въобще не ме засягат. Аз защитавам Биляна Петрова, така че какво си уговарят те - чухте има приказки за дограма, за наводнена баня, хомеопатията беше през три реда по веднъж. Така, че просто добавяме доказателства, които не ползват прокуратурата за пореден път. В тези разговори отсъства участието на Иванчева и Петрова“, посочи защитникът на бившата зам.-кметица.

БГНЕС припомня, че за днес министърът на правосъдието Цецка Цачева беше свикала среща с ръководствата на прокуратурата, Министерство на вътрешните работи, Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" и Областна служба „Изпълнение на наказанията". Основната тема трябваше да бъдат условията в следствените арести. Повод за нея станаха снимки, разпространени от омбудсмана Мая Манолова от килията на бившата кметица на столичния район „Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова. Те заедно с Петко Дюлгеров, също бивш кмет на района, са обвинени за подкуп. Задържаните Иванчева и Петрова отправиха искане да присъстват на свиканото от Цачева заседание. На срещата беше поканена и Мая Манолова. Срещата беше отменена и предстои определянето на нова дата. /БГНЕС