Двамата братя са обвинени в причиняване на средна телесна повреда по хулигански подбуди
Двамата братя са обвинени в причиняване на средна телесна повреда по хулигански подбуди / БГНЕС
Задържаните за побоя във Войводиново остават в ареста

Най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” постанови днес Районен съд-Пловдив за 17-годишния Борис Насков Пакетов и 21-годишен Асен Насков Пакетов, обвинени за побоя над Валентин Димчев на 6 януари тази година в село Войводиново, община Марица, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Двамата братя са обвинени в причиняване на средна телесна повреда по хулигански подбуди.

В съда днес прокурорът подчерта, че агресията е продължила дълго време и дори тогава, когато пострадалият е бил паднал на земята и бил в безпомощно състояние.

При снемането на данните за самоличност по-малкият от братята не можа да каже рождения си ден, наложи се адвокатът да помага със справка от документ. По ирония на съдбата се оказа, че е роден точно на 12 януари – денят, в който Пловдив открива Европейската столица на културата с мотото "Всички заедно сме цветове". Въпреки справката, в която се посочва завършено „основно образование”, обвиняемият каза, че не може да чете и да пише. Работел с коня и каруцата в селото. По-големият брат е семеен, има малко дете и работи на трудов договор като зидаро- кофражист в Пловдив. И той е неграмотен. Досега двамата не са осъждани.

Прокурорът характеризира престъплението като особено брутално, ритниците по главата и юмруците са нанасяни върху падналия на земята човек дори когато са дошли роднините на двамата биячи и се опитали да ги спрат. Според прокурора, двамата са лишени от базови ценности и стойности.

Адвокатът на братята Пакетови Красимир Баков изрази съчувствие към пострадалия Валентин Димчев, който днес бе опериран заради счупване на ябълчната кост и към неговите близки, но в защитната си теза изрази съмнение, свързано с промяната в обвинението. Действително първоначалното обвинение беше за нанасяне на лека телесна повреда, а след ден се трансформира на средна телесна повреда. След първия преглед в болницата командосът е бил освободен за домашно лечение и не е установено счупване, каза адвокатът, това става на следващия ден. Той обвини и медиите, че са направили от побоя първа новина, вместо да пишат за изтребителите Ф-16, за убийството в Стара Загора и за семейство Баневи. Те са настроили обществото предварително, каза той, а за това допринесе и министърът на отбраната Каракачанов, който, както каза адвокат Баков, прави опит за противопоставяне и раздухва етническо напрежение.

Адвокатът каза още, че има и друга гледна точка за инцидента и че поведението на двамата му подзащитни е неизбежна самоотбрана, излязла от граници. Последният му аргумент бе, че те няма да се укрият, а ще се върнат да живеят на ул. "Победа" 21 в село Войводиново, макар че там в момента няма никого, а полицията ще ги пази.

Съдът прие, че двамата са безспорни автори на деянието и ще се укрият и ги остави в ареста.

По същото време на посочения адрес, който означава площ от декар и половина, населен с незаконно построени къщи, започна събаряне на негодните за живеене. Заповедта е издадена от кмета на община Марица Димитър Иванов. /БГНЕС