Трафик-камери ще мерят и санкционират за висока средна скорост

Поредна трафик-камера бе монтирана днес на ГП Е-79 в участъка между Благоевград и Симитли, освен основното си предназначение, ще определят и средна скорост, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

По обяд днес камерата бе монтирана на изхода на Симитли в посока Кресненското дефиле. Първата бе монтирана преди месец в местността „Полигона” на изхода на Благоевград в посока Симитли. Освен да броят и определят броя и вида на преминалите по основната пътна артерия в Югозапада, камерите ще могат да снимат нарушителите, преминали с по-висока от разрешената скорост. Това ще става чрез определяне на т. нар. "средна скорост".

Камерите се задействат от датчици, поставени в асфалтовата настилка в района на самата камера.

Куриозното е, че Агенция „Пътна инфраструктура” постави трафик-камера, отново на Е-79, в района и на град Кочериново. Тя бе поставена в кв. „Левски”, или бившия Шарков чифлик, където максималната позволена скорост е 50 км/ч като населено място.

СИМИТЛИ-Е-79-МОНТАЖ-ТРАФИК КАМЕРА
СИМИТЛИ-Е-79-МОНТАЖ-ТРАФИК КАМЕРА / БГНЕС

Странното е, че само след два месеца този участък от Е-79 ще бъде неизползваем, тъй като основният трафик между Дупница и Благоевград ще бъде поет от ЛОТ-2 на АМ „Струма”.

Следващата камера по Е-79 е на „Полигона” край Благоевград. На практика трафик-камерите ще могат да определят средната скорост между тях. Като например между кв. „Левски” на Кочериново и „Полигона” след Благоевград, като разстоянието е 10-ина км. Такава средна скорост може да бъде изчислена за МПС, преминали в участъка между „Полигона” и монтираната днес край Симитли, където разстоянието също е 10-ина километра. Снимките на автомобилите-нарушители ще бъдат същите както от стационарните камери.

На този етап камерите в тази си функция са в пробна експлоатация.

Мерките с контрол на „средната” скорост са в отговор на продължаващата безумна война по пътищата на странната, отнемаща всеки ден човешки живот. А отсечката от ГП Е-79 между Благоевград и Сандански е една от най-натоварените откъм денонощен график в страната, както и рискова с чести катастрофи с фатален край. /БГНЕС