Граждани искат по-ниски цени и по-високо качеството на горивата

Граждани в центъра на София поискаха на протест по-ниски цени и по-високо качество на горивата. Рехави обаче се оказаха протестите във Варна и в Пловдив, където присъстващите можеха да се преброят на пръстите на ръцете. Като че ли, само в Благоевград днешният протест показа, че градът се пробужда от летаргия.

Искаме по-ниски цени на горивата и по-високо качество. Кой и как ще го направи - има си цяла държава с комисии и контролни органи. Това заяви Борислав Райчев, който беше дошъл в центъра на София, за да каже „Не” на скъпото гориво, предаде репортер на БГНЕС.

Гражданите, няколко десетки само, се събраха пред сградата на Народното събрание, за да изкажат исканията си, след което потеглиха на шествие до централата на „Лукойл”, за да я освиркат. Там и протестът приключи с разлепянето на листа с надпис "Протест" върху фасадата на сградата на булевард "Тодор Александров".

Райчев заяви, че през последните два дни цените на горивата са намалени по-драстично с по 10, 12 стотинки на места. „Според мен, това е спекулативно, за да не се обвинят в картелни споразумения. При най-голямата верига в страната - „Лукойл” не видях коренна промяна с повече от 3 стотинки. Ако свалят цената под 2.00 лв., около 1.90 лв., значи са ни разбрали правилно, но ако това не се случи, значи нямаме никакъв диалог”, добави той.

Според недоволните граждани излиза, че българите трябва да сме едни от 5-те най-богати държави в Европа, щом можем да си позволим да плащаме такива цени за горивата.

Божидар Богданов от граждански съюз „Сила” заяви, че исканията на протестиращите са по възможно най-лекия и мирен начин институциите, които имат правомощията да окажат влияние и цената на горивата да падне, защото България е на една от челните позиции в Европа с най-голяма надценка на литър гориво.

„Това прави около 0,50 ст., а такива надценки няма в цяла Западна Европа. Това е предпоставка за доста протестни действия и искания масово от населението. Надяваме се с времето да се присъединят и повече граждани, защото това засяга абсолютно всички”, каза Богданов.

Той изтъкна, че горивото е основно средство за ценообразуване на всичко - от хляба до стандарта на живот. „Не се борим за това от вчера и след почивката от летния сезон, сега е моментът за протест. Видимо горивата започнаха да падат последните две седмици, което беше странно. Малко след протеста ще видим дали ще се задържат или отново ще се вдигнат”, добави той.

Като че ли повече бяха протестиращите в Благоевград. Там трийсетина автомобила шестваха с надути клаксони. Протестът, организиран в социалните мрежи, бе мирен, но организаторът му Люси Манова поиска оставката на министър Божидар Лукарски. Заради казаното от него по-рано днес, че България не е производител на петрол. „И банани не произвеждаме, но цените им са ниски”, обоснова се Манова. Преди 4 години тя организира първите протести срещу монополистите на горивата, а през пролетта на 2012 г. поведе благоевградчани и срещу цените на тока, довели до падането на първото правителство на Бойко Борисов, припомня кореспондентът на БГНЕС от Благоевград.

В 18.45 часа започна и автошествието из града. Следващият протест е насрочен за след две седмици, тъй като е даденото на правителството време, за да вземе адекватни мерки. Според Манова проверките по бензиностанциите са прах в очите, защото са проверявани само малките обекти, а не монополистите.

„Намалението със жълти стотинки на горивата е смешно на фона на рекордния спад на петрола на световните пазари”, каза Александър Мановски.

Във Варна и в Пловдив също бяха обявени протести, предадоха кореспондентите на БГНЕС от градовете. Присъствието на протестиращи както в морска столица, така и в града под тепетата обаче бе рехаво. /БГНЕС