Столична община ще събаря Информационния център на МО на пъпа на София

Столична община ще премахне сградата на Информационния цетър на МО в центъра на София на ул. "Г. С.Раковски"106, научи БГНЕС.

Скандалното решение общинарите взеха на заседание на СОС на 23 юли т.г.- точно преди августовската ваканция. Вероятно слънчасали от жегата и в предотпускарско настроение съветниците гласуваха проект на подобрен устройствен план за регулация и застрояване на местност "Център- Зона"А"- юг, р-н "Средец". Документът е под номер 540 от същата дата. Ако някой си направи труда да го намери в сайта на общината и го прочете вниматено, ще види,че в него не е отбелязано, че ще се събаря сградата на МО. Текстът на решението умишлено е завоалиран, за да не буди тревога и да не пали страстите. В устройствения план просто е записано, че в кв.468 на р-н"Средец" е предвидено да има градина. А във въпросния квадрат попада Информационния център,но в проекта го няма. Което означава , че ще бъде съборен. Липсата му буди недоумение, тъй като сградата е масивна конструкция,реновирана в модерен стил. За проблема, че постройката не съществува документално в бъдещите намерения на общината, миналия месец Иво Беров, шеф на дирекция "Управление на собстеността" на МО, алармира с писмо Валентин Гагашев, изпълнителен директор на агенция "Военни клубове и военно почивно дело", която управлява имота.

За липсващата постройка в устройствения план сигнализира и Татяна Александрова, шеф на главна диреция "Инфратруктура на обраната" в МО.С писмо от 21 август т.г. тя моли правната диреция на МО да защити в случая държавния интерес. Г-жа Александрова посочва,че в плана за регулация и застрояване на "Център-Зона «А» -юг, район "Средец", който общинарите дружно гласуваха, "за сградата на Информационния център няма отреждане на петно, отразяващо съществуването й като траен елемент от застрояването. Територията, върху която е изградена сградата, е отредена за зелени площи, т.е. не се предвижда запазването на сградата при реализирането на проекта."

Логичен е въпросът защо се случва всичко това? Обяснението е елементарно- постройката и теренът около нея са на пъпа на София и са лесен Клондайк за бързо забогатяване, откъдето парите дори не капят. От там могат да текат милиони, ако теренът попадне в частни ръце.

Всъщност армията взима апетитната сграда през 1988г. Тогавашният кмет на София Стефан Нинов на 1 юли подписва заповед и разпорежда РТП «Обществено хранене» към бившия Ленински район да предаде на МО сградата на ул. «Иван Вазов»6,заедно с принадлежащите й терени и складови помещения, известна по това време като ресторант «Чайка». По-късно ресторанът става популярен с прозвището «Покойника». В замяна на това началникът на тила на Българската амия дава безвъзмездно на Столична община диетичния стол на МО на ъгъла на ул.»Васил Левски»7 и ул. «Иван Вазов»- точно срещу Народния театър. По-старото поколение софиянци помнят, че навремето това бе сладкарница «Бамбука»,където се събираше софийската бохема и каймакът на интелектуалния ни елит. Сега там е офис на Първа инвестиционна банка. В заповедта на Нинов изрично се казва, че «извършените промени на управление и стопанисване на сградите да се отразят в актовите книги за държавна собственост».

Че сградата е собственост на МО- спор няма. За това има издадени няколко акта, като последният е за публична държавна собтвеност под номер 1580/02.09.2013г., издаден от Министерството на регионалното развитие и утвърден от министъра на отбраната Ангел Найденов.В документа е описано, че сградата е масивна конструкция, построена през 1976г. и реконструирана през 2004г. Площтта й е 1132 кв.м. и е оценена заедно със земята за 3 323 098 лв.

Около терена избухна скандал по времето на кабинета «Сакскобурготски». Тогавашнит министър на финансите Милен Велчев поиска с докладна до премиера държавата да участва в учредяването на търговско дружество «45 УЕСТ- БЪЛГАРИЯ» АД- София, като се включи с урегулиран поземлен имот в кв. 468 на р-н «Средец», в който е и Информационият център на МО. Велчев рапортува на царя, че смесеното дружество, в което държавата се включва с терена, «ще финансира изцяло проектирането и изграждането на административна сграда и паркоместа за нуждите на Министерството на финансите, както и петзезден хотел с инфраструктурата към него».Докладната е внесена и приета на заседание на Министерски съвет. В нея обаче е записано, че теренът е с площ 3232,75 кв. м. Тях обаче вече ги няма. Те са станали частен паркинг. Ето тук е разковничето на скандала. Как държавната собственост се е трансформирала в частна не е ясно? Това е друг проблем. Но на частната земя на пъпа на София сега може да се построи всичко срещу много пари. А военната сграда отпред пречи и затова трябва да изчезне. Решението на кабинета «Сакскобурготски» не успя да влезе в действие, защото се създаде обществено напрежение след публикации в медиите. Тогава, за да спаси сградата, МО обяви, че под нея преминават натовски комуникации, което, разбира се, не е вярно, и премахването й щяло да навреди на националната сигурност на държавата.

Но ето че сега Столична община реши «благородно» там да има градинка. Което е капан за наивници. Изграждането на зелената площ вероятно е прелюдия за реализация след време на някой мегаломански частен проект, който ще бетонира това златно късче на София. /БГНЕС