Арт лаборатория за талант и вдъхновение отвори врати

Докато чакат първите си посетители Момчил Доневски ни отпечатва една от своите графики на машина
Докато чакат първите си посетители Момчил Доневски ни отпечатва една от своите графики на машина / БГНЕС

На тихата софийска уличка „Ивайло” №1 днес отваря врати за деца първата у нас Арт лаборатория. Всъщност, групата млади ентусиасти - домакини градят този дом на музата на изящните форми от няколко месеца. Но в днешния малко дъждовен ден са решили да поканят всички, които се увличат по четката, по изваяните форми, по перото и имат въображение в изобилие, предаде репортер на БГНЕС.

Арт лабораторията ни е едно многофункционално пространство, в което сме се събрали група автори от различни специалности, с различни възгледи, за да увлечем със себе си деца и ученици в магичния свят на изкуството, в търсене на националните ценности, заяви живописецът Юлиан Станкулов.

Идеята на Юлиан, на художничката-сценаграф Силвана Илиева, на графика Момчил Доневски и други техни колеги им не звучи екстравагантно, но е пъстра, дълбока, смислена. Младите художници със собствени средства са оборудвали арт лабораторията и са постигнали много - за всеки, който ги посети днес има материали за работа - бои, платна, листове, четки… Има и специализирана литература за изкуството. Защото и оттам се създава почитта към творчеството. Самите инициатори са дарители в този красив свят и дом, приканват и други като тях да даряват книги за изкуството, защото в него ще попаднат не само членове на школи по жанрове, но и талантливи деца, които ще се занимават безплатно с хобито или бъдещата си професия. Тук парите не са водещи и това личи от любовта и одухотворените лица на домакините.

Единственото финансиране, което са получили досега е от Министерството на културата за една книжка-помагало за изкуството за деца, което те готвят. Но средствата няма да им стигнат да постигнат тираж и разпространение, така че вратата на лабораторията е отворена и за такива благородни жестове. В тази книжка ще се преплитат и българската история, и историята на изкуството. Като се започне от пещерното, тракийското, гръцкото, римското, така и изкуството на българите и хората, населявали нашите земи. Темата казва всичко: „За вашето дете и за детето във вас”.

Младите художници със собствени средства са оборудвали арт лабораторията
Младите художници със собствени средства са оборудвали арт лабораторията / БГНЕС

В арт лабораторията има и изграден декор на пещера, където най-малките могат да оставят своите рисунки по подобие на пещерните хора. Защото опитът, действието са най-важните учители на най-малките по пътя на тяхното съзряване.

Нашата лаборатория е нещо като алтернативна академия, където освен опит, децата могат да трупат и познания, обясни Юлиан. Таксата за школите ще са достъпни за всички, но ще има и безплатни прояви.

Всеки е добре дошъл, за да бъде консултирано детето му, което проявява интерес към изобразителното изкуство, може да се правят и индивидуални планове, допълва го Силвана.

Докато чакат първите си посетители Момчил Доневски ни отпечатва една от своите графики на машина, която е донесъл от дома си. Истинско свещенодействие, което той прави с невероятна прецизност.

Най-важното е на детето да се създаде изискан, естетически вкус, а това най-добре става чрез изкуството, убедена е Силвана.

Всичко е преходно, но изкуството - вечно
Всичко е преходно, но изкуството - вечно / БГНЕС

Арт лабораторията е дом за талантливите, но всеки, който се интересува от нея може да се информира най-пълно от сайта им www.artlaboratory.bg

И не забравяйте - всичко е преходно, но изкуството - вечно. Стара, изстрадана истина в днешния твърде комерсиализиран свят… /БГНЕС