Софиянци: Условията за туризъм на Витоша трябва да се подобрят

Условията за туризъм се нуждаят от подобрения.
Условията за туризъм се нуждаят от подобрения. / БГНЕС

Условията за ски, пешеходен и велотуризъм на Витоша се нуждаят от подобрения. Като цяло, столичани са благосклонни към възможностите за обновяване и модернизиране на съществуващата инфраструктура на планината. Отчита се наличие на значителен дял софиянци, които считат, че модернизацията трябва да се извършва умерено или разумно, тъй като се опасяват, че природата и биоразнообразието на Витоша биха могли да бъдат застрашени. Така противоположната теза, че достъпът до планината трябва да бъде ограничен се възприема като едностранчива несъобразена с конкретните условия, сочат резултатите от изследване на общественото мнение, направено по поръчка на БГНЕС.

Данните от проведеното изследване показват, че потенциалът на планината не се използва достатъчно. Близо 22% споделят, че не са посещавали природния парк нито един път.

Всеки пети жител на София, на възраст между 18 и 75 години, е бил на планината само един път за последната година, всеки четвърти столичанин се е качвал два или три пъти, а около 15% от столичани – поне веднъж месечно.

Нагласата, че Витоша е любима дестинация за хора от всички възрасти е останала само в представите им. Веднъж през последната година на Витоша са се качили 78% от младите (между 18 и 30 години), близо 85% от хората на възраст между 31 и 40 години, 84% от 41-50-годишните, две трети от 51-60-годишните и около 68% от възрастните (между 61 и 75 години).

Не са еднозначни оценките, които жителите на столицата поставят на различните елементи, характеризиращи състоянието на природен парк Витоша. По шестобалната система, природната среда на Витоша е оценена най-високо – с много добра оценка 4,78. Това, което е съградено от хората обаче получава ниска оценка. Според столичани, маршрутите и алеите за пешеходен туризъм са в не добро състояние – оценката е 3,82. Най-ниски са оценките на състоянието на маршрутите за планинско колоездене (3,25), на транспортната инфраструктура (3,24) и на състоянието на пистите и съоръженията за ски (3,21).

Около 79% от столичани изявяват желание да се качват на Витоша по-често, ако условията за туризъм и спорт се подобрят. Прави впечатление, че около 77% от хората, които не са се качвали на Витоша през последната една година, изразяват готовност да посещават планината, ако бъдат подобрени условията за спорт и туризъм.

Маршрутите и алеите за пешеходен туризъм не са в добро състояние.
Маршрутите и алеите за пешеходен туризъм не са в добро състояние. / БГНЕС

Според данните от проучването, за 51% от хората най-предпочитан е достъпът до Витоша с личен автомобил, за 29% – с лифт, а за 21% – с градски транспорт.

Близо 82% от столичани споделят мнение, че условията за пешеходен туризъм в природен парк Витоша се нуждаят от подобрение. Приблизително две трети от пълнолетните жители на София посочват, че ски туризмът на Витоша се нуждае от положителна промяна, а 64% подчертават необходимост от подобряване на условията за велотуризъм. Като цяло, преобладаващо е становището сред столичани, че условията за ски, пешеходен и велотуризъм на Витоша се нуждаят от подобрения.

Приблизително 88% от пълнолетните жители на столицата считат, че съоръженията и инфраструктурата на Витоша трябва да бъдат обновени и модернизирани. Според тях, по този начин ще бъде запазена хармонията между развитие и опазване на природата.

Според 87% от пълнолетните столичани, планината трябва да се развива като парк с условия за отдих, спорт и туризъм. Преобладаващото мнозинство от хората са съгласни, че в природен парк Витоша е подходящо да бъдат обособени както резервати (89%) и зони с ограничена човешка намеса (89%), така и отделни зони за спорт и туризъм (87%).

Витоша е любима дестинация за хора от всички възрасти.
Витоша е любима дестинация за хора от всички възрасти. / БГНЕС

Според всеки трети столичанин, около 20% от природен парк Витоша е възможно да бъде обособен за спорт и туризъм, а близо 21% от хората посочват, че този дял трябва да бъде около една десета от площта на парка. Според данните изнесени пред общественото обсъждане, плана за развитие на Витоша през следващите 10 години, този дял е около 15%. Това показва, че съществува определена съответствие между обществените очаквания и заложените параметри в новия устройствен план.

Изследването е проведено от СОВА ХАРИС в периода 28-29 септември, 2015 г. по метода на стандартизираното телефонно интервю, сред 800 пълнолетни жители на София по поръчка на БГНЕС. /БГНЕС