За първи път номинират българка за „Най-добър учител в света”

Global Teacher Prize ще бъде връчен на учител, който спечели из между номинирани от целия свят.
Global Teacher Prize ще бъде връчен на учител, който спечели из между номинирани от целия свят. / БГНЕС

За първи път тази година ще бъде обявена номинация на българка за приза "Най-добър учител в света". Това ще се случи в 60 ОУ "Св.Св. Кирил и Методий" в столичния квартал Бенковски на 5 октомври - Международния ден на учителя, който ще се отбележи за първи път и у нас.

Това заяви пред БГНЕС Елена Неделчева, инициатор на номинацията.

Global Teacher Prize ще бъде връчен на учител, който спечели из между номинирани от целия свят. Наградата е 1 млн. долара, но тя обикновено се дава за каузи и благотворителност. Конкурсът е организиран за първи път в края на миналата година и победителката за 2015 г. е Нанси Атуел от Мейн от САЩ, която също е дарила наградата за стипендии на талантливи учениците и за училището. Номинации и кандидатури се приемат до 10 октомври.

Номинираната българка ще бъде директорът на 60-то ОУ Таня Борисова, ще я номинира именно Елена Неделчева. „Познавам Таня Борисова от 2010 г. Работихме заедно в 4 ОУ "Проф. Джон Атанасов", на което тя беше директор. За 4 години тя го изправи на крака от едно училище, което почти западаше. Това стана с много проекти, ремонти, направи рампа за деца с увреждания, работи се по проекти за социално слаби деца, деца в неравностойно положение, изгради прекрасен колектив, издигна престижа на училището. Родителите си я обичат, децата си я обичат – явно просто човекът си работи с призвание и със сърце. След като й свърши мандата там, тя отидете в 60-то училище, където е директор вече една година и прави същото. Това, което най-много ме впечатли освен ремонтирания салон и класни стаи е и това, че оборудва кабинети по Монтесори за деца с увреждания, има обособена зона за деца с трайно увреждания, закупила софтуер от Германия, който се управлява и се учи само с очи, превръща училището в привлекателно място за учениците и учителите си”, разказа Елена Неделчева.

Международният конкурсът е под надслов: Да върнем уважението и престижа на учителската професия. Самата Неделчева, която преподава още от 1988 година е категорична, че у нас българските учители не са уважавани на държавно ниво.

„Някак си самата институция учител вече се свързва само с пари и се борят хората само за пари. Няма го възрожденския дух. Дори сега с новия закон, който се приема се увеличава администрация, контролни органи, учебниците са неразбираеми, насажда се в децата чувството, че не могат, няма млади учители”, каза Елена Неделчева. За това как е по света, тя даде пример с поведението на бившия британски премиер Тони Блеър, който по повод на приетите глобални цели за образованието до 2030 г. е направил обръщения и персонални е-мейли до 88 000 учители във Великобритания. /БГНЕС