700 от Босилеград са се лекували във ВМА и тази година

Всяка година общината в Босилеград, чиято преобладаваща част от населението са българи, организира „Ден на благодарността” във ВМА.
Всяка година общината в Босилеград, чиято преобладаваща част от населението са българи, организира „Ден на благодарността” във ВМА. / БГНЕС

Около 700 души от Босилеград са лекувани във ВМА през тази година. От тях хоспитализани като стационарно болни са малко под 100, а повече от 80 са преминали оперативно лечение. Това каза началникът на ВМА Генерал-майор член-кор. проф. Николай Петров, д.м.н., предаде репортер на БГНЕС.

Всяка година общината в Босилеград, чиято преобладаваща част от населението са българи, организира „Ден на благодарността” в знак на признателност към ръководството и медицинските служители на ВМА, които се грижат безплатно за здравето на сънародниците ни там. Всяка година във Военно медицинска академия се лекуват по около 600 – 700 души от общината. Ген. Петров обясни, че тази практика, започва от 2009 г. и автор на идеята е премиера Бойко Борисов.

Началникът на ВМА посочи, че логиката да стартира тази инициатива е, че те не получават достатъчно добро здравно обслужване там, където живеят. Причините са най-различни едната е разстоянията - прилична болница, към която могат да се обърнат по техните думи се намира на не по-малко от 400 км. ”Другото е знаете какво означава ВМА. Това е едно предпочитано лечебно заведение, за тях е голяма привилегия да се лекуват тук и те го оценят. А третото е, че ние ги приемаме наистина като наши братя, като наши приятели. Към тях колегите имат определено отношение – те знаят, че го правят за добро”, каза проф. Петров.

Заместник-началникът на ВМА по диагностично-лечебната дейност полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски обясни, че най-често се консултират от гастроентеролози, от хирурзи, от гинеколози, от невролози, също така се правят и високоспециализирани изследвания, които правят във ВМА и които са доста недостъпни в родните им места. От операциите се правят и онкологични операции и поне по 7 души месечно минават например с такива. Доста предпочитана клиника за лечение е тази по гинекология и вчера там например са приети 3 жени от Босилеград. „Когато става въпрос за лечение и за използване на скъпоструващи медикаменти и консумативи, те ги заплащат както всички останали български граждани. Повечето от тях вече имат български документи, които им дават възможност да се осигуряват, но в основната си част ние наистина ги лекуваме безплатно. Това е обсъждано широко между нашите колеги, никой не е предявявал никакви претенции към това че дава своя труд безплатно – абсолютно никой. Това е усещането на нашите колеги за съпричастност към нашите сънародници извън пределите на България. /БГНЕС