Преговорите се провалиха, блокадата на границата остава

Гръцките трактористи продължават да се гаврят с нашите шофьори по границата.
Гръцките трактористи продължават да се гаврят с нашите шофьори по границата. / БГНЕС

Преговорите за вдигане блокадата на ГКПП Кулата се провалиха, на срещата с министър Ивайло Московски и посланика на Гърция Димостенис Стоидис у нас се явиха нелегитимни представители, които не могат да дадат гаранции, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

„Явиха се няколко човека, не можаха да дадат никакви гаранции, отказаха да местят тракторите. Шефът на полицията на Серес беше там, не може да поеме ангажимент, че ще може да осигури буферна зона или коридор, по който де са освободи трасето“, каза Ивайло Московски.

„Ако някой иска да премине границата, няма никаква гаранции. Гръцкият посланик се опита да говори с тях. Това е максимумът, който може да се направи... Ние не можем да поемем отговорност дали утре или след няколко часа гърците няма пак да затворят границата. Нашите превозвачи не се съгласиха с това предложение“, каза транспортният министър.

Не вярвам нито дума на гърците, каза Московски.
Не вярвам нито дума на гърците, каза Московски. / БГНЕС

„Аз повече не им вярвам и една дума. От тук нататък превозвачите трябва да кажат какво ще е поведението им“, заяви Московски. „Затваряме“ - отговориха превозвачите, събрали се около транспортния министър.

„Толкова голяма подигравка над българите не съм виждал никога през живота си“, каза Московски, след което се оттегли заедно с областния управител на Благоевград Бисер Михайлов.

Блокадата остава.
Блокадата остава. / БГНЕС

Пети ден продължава контра-блокадата на българските превозвачи на ГКПП Кулата, която е в отговор на незаконните действия на гръцките фермери, блокирали българската граница вече няколко седмици. "Исканията ни са същите, поетапно изтегляне на тракторите от Промахон, имаме подкрепата на държавата, фермерите мислеха, че няма да издържим, но ние сме тук", каза пред БГНЕС Веселин Дангов. /БГНЕС