София се превръща в средище на социално недоволство

Ден на протести за София.
Ден на протести за София. / БГНЕС

В сряда в столицата ще се проведат няколко протеста, всичките около сградата на Народното събрание, предаде репортер на БГНЕС.

Национален протестен митинг, организиран от Български лекарски съюз ще се състои от 15 часа в карето между Народното събрание, президентството, БНБ и Министерски съвет. „Водени от желанието за спазване на върховенството на закона и договорното начало, нека заедно да защитим правата, интересите, здравето и живота на всеки български гражданин!”, се казва в призива – обръщение на съсловната организация към медиците от цялата страна.

Работниците от „София БТ” излизат на отново на протест. Той ще бъде пред парламента от 14 часа, по време на заседанието на Комисията по икономическа политика и туризъм, на която първа точка от дневния ред ще бъде: Предоставяне на информация относно резултат от извършена проверка от Агенция за приватизация и следприватизационен контрол на „Булгартабак-Холдинг” АД за спазване на приватизационния договор.

Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт пък организира гражданско присъствие от 9 до 11 часа пред сградата на Холдинг БДЖ в София на ул. Иван Вазов №3 с настояване да бъде спряна процедурата по продажбата на 19 мотрисни влака и 34 локомотива на БДЖ Пътнически превози. Те подчертават, че още на 4 април са внесли искане до директора на Пътнически превози Димитър Костадинов за гражданско присъствие на организирания на 6 април таен търг.

Ще има и родителски протест. Най-малко 20 организации от 10 града в страната ще подкрепят протеста с настояване за „Гарантиране на Лична помощ за деца /лица с увреждания”. В12 часа шествието тръгва от Народното събрание в направление на Министерство на труда и социалната политика и Министерство на здравеопазването. Родителите настояват да се изготви подробен и изчерпателен електронен регистър на децата/лицата с увреждания, по заболявания. Хората с увреждания и родителите на деца с увреждания да получават финансиране за лична помощ от републиканския бюджет. Право на лична помощ да имат деца и лица със затруднения в ежедневното си обслужване, обучение и включване в обществения живот , причинени от наличието на увреждане преди пенсионна възраст – това са част от исканията, които родители на деца с физически увреждания, хронични заболявания и интелектуални затруднения ще отправят към институциите за пореден път. /БГНЕС