Резултатите на ВМА впечатлиха депутати

Пред парламентарната комисия проф. Петров представи обобщен доклад за проведени обществени поръчки и финансови резултати във ВМА за 2015 г.
Пред парламентарната комисия проф. Петров представи обобщен доклад за проведени обществени поръчки и финансови резултати във ВМА за 2015 г. / БГНЕС

Депутатите от парламентарната комисия по отбрана останаха впечатлени от финансовите резултати на ВМА, представени на заседанието днес от началника на военната болница генерал-майор проф. Николай Петров, предаде репортер на БГНЕС.

Пред парламентарната комисия проф. Петров представи обобщен доклад за проведени обществени поръчки и финансови резултати във ВМА за 2015 г. И пред тях генерал-майор Петров посочи, че болницата приключва 2015 г. с по-висок обем дейност и с 20 млн. лв. по-малко разходи. Той каза, че задълженията са намалели и миналата година приключили с около 35 млн. лв. дълг.

Началникът на ВМА представи пред депутатите данни за обществените поръчки и сключените договори, които гарантират разходната част на ВМА за настоящата година. В доклада е посочено, че само по отношение на медикаменти и консумативи тази година ВМА ще намали разходите с 6 300 000 лв., при храненето с 3 млн. лв., при охраната с 1 млн. лв. и др.

„Бих искал да подчертая, че тук не се касае за промяна на услугата от една фирма, в друга – тук се касае за нови икономически отношения и за постигнат финансов резултат“, каза генерал-майор Петров. Като краен резултат на база на тези подписани договори, те тази година ще имат 20 400 000 лв. по-малко разходи. „Държа да отбележа, че болницата работи с доста по-висок капацитет и при средна заетост на софийската болница около 500 легла, от нова година, ние работим на 700 легла постоянна заетост“, каза ген. Петров.

Аз съм впечатлен от резултатите както всички предполагам, които са били запознати с предишното състояние. Поздравявам ви с това, което правите във финансовата част, другата очевидно винаги се е справяла ВМА. Това каза зам.-председателят на комисията Валентин Радев, след като чу доклада. Той пита за процента на военнослужещи, които се лекуват там и получи отговор, че процента не се променя и се движи между 8 и 12%. Друг зам.-председател на военната парламентарна комисия Янко Янков обърна внимание на две неща – че имаме ефективно сериозно намаление на разходите за ВМА и качеството на здравеопазването там не само не е намаляло, дори се повишава и се поемат допълнителни функции и ангажименти. Освен това сега разбрахме, че ВМА увеличава капацитета си. „Значи от една страна имаме сериозно намаляване на разходите, от друга страна това по никакъв начин не влияе на качеството на здравеопазването“, каза депутатът от ДПС.

Ген.-майор Петров каза, че би искал да разчитат на всички тях за разбиране, съдействие и помощ при технологичното обновяване, защото техниката изключително много остаря. Той посочи, че първият и най-старият Ядрено магнитен резонанс е при тях например. /БГНЕС