България 113 по медийна свобода, срина се със 7 места

България продължава да се срива по медийна свобода.
България продължава да се срива по медийна свобода. / БГНЕС

България е на последно място по медийна свобода в ЕС, гласи последният доклад на организацията „Репортери без граници“ за състоянието на медиите по света.

В Световния индекс на свободата на пресата за 2016 влизат 180 страни, като показателите са медийната независимост, автоцензурата, върховенството на закона, прозрачността и злоупотребите.

Страната ни заема неблаговидното 113 място, като в сравнение с миналогодишния доклад се е сринала с цели 7 места.

Затъването на България по свобода на медиите се дължи на среда, в която доминира корупцията и тайни споразумения между медии, политици и олигарси. От „Репортери без граници” посочват името на Делян Пеевски като собственик на Нова Българска Медийна група, която има шест вестника.

Комисията за финансов надзор действа като "медийно ченге", което налага глоби, иска от журналистите да разкрият източниците си и ги спира да хвърлят светлина върху проблемите в банковия сектор в страната, посочват още от организацията.

Като цяло Свободата на медиите в света „дълбоко и тревожно спада”, посочва се още в годишния доклад.

В него „Репортери без граници” предупреждават, че „светът навлиза в нова ера на пропаганда” и нежелание да се ангажира със свободен дебат.

В доклада се посочва още, че много световни лидери са развили „параноя” към журналистите, докато частните медии работят под натиска на корпоративните интереси.

Според организацията най-тежка е ситуацията в Латинска Америка, където институциите оказват „насилие” срещу медиите. Еритрея е класирана на последно място в световен мащаб по обща свобода на медиите. Сред страните с най-нисък индекс на медийна свобода са още Сирия, Китай и Северна Корея.

Журналистите работят най-свободно във Финландия, а след нея се нареждат Холандия и Норвегия. САЩ, критикувани сериозно заради кибернаблюдението, са класирани на 41-во място в света.

Ситуацията в световен мащаб се е влошила значително през последните няколко години. Експертите приписват това на повишаване на авторитарния характер на някои правителства като Египет и Турция. Влошена е ситуацията с безопасността на журналистите в Сирия, Йемен, Либия, Бурунди. Под строг правителствен контрол с държавните медии дори и в европейски страни като Полша, посочват „Репортери без граници”.

На много места правителството ограничава и достъпа до интернет. В доклада става ясно, че свободата на медиите е намаляла на всеки континент в последните три години. В Северна и Южна Америка свободата на журналистите е намаляла с цели 20,5%, най-вече поради атаките срещу журналисти в Мексико и Централна Америка.

Екстремистки движения и ултраконсервативни правителства в Европа и на Балканите са допринесли за спад на свободата на медиите и от 6,5%, в Източна Европа и Централна Азия процентът намалява до 5 на сто./БГНЕС