Над 500 души се присъединиха към „Безсмъртният полк” от София

Стотици се присъединиха към „Безсмъртния полк” от София.
Стотици се присъединиха към „Безсмъртния полк” от София. / БГНЕС

Световната инициатива „Безсмъртният полк”, която за първи път бе проведена през 2012 г. в руския град Томск, тръгна и от София със стотици портрети на родственици, дали живота си в антифашистката борба и по време на Втората световна война, предаде репортер на БГНЕС.

Над 500 души тръгнаха на шествие от Паметника на Незнайния войн, където политици и обикновени хора поднесоха цветя пред мемориала. В редиците на „Безсмъртният полк” се наредиха новият председател на БСП Корнелия Нинова, депутати и лидерът на АБВ Георги Първанов. Дойдоха и 10-ина ветерани от войната, които са над 90-годишна възраст, те бяха окичени с ордените си за храброст. Между тях е и Тодор Атанасов, на 93 години, който е воювал във втората фаза на войната. На днешния ден е бил на границата на Словакия и Австрия.

„Най-голямата част от антифашистката борба и войната срещу фашистка Германия я изнесе руската армия, без да отричаме ролята на съюзниците, САЩ, Англия, Франция”, сподели Атанасов пред БГНЕС.

В шествието всички носят георгиевски лентички и се поздравяват с победата. В колона шествието се насочи към Паметника на съветската армия. /БГНЕС