Сачева: Приоритет е инвестицията в ранно детско развитие

Инвестициите в ранно детско развитие са инвестиции в благосъстоянието на държавата.
Инвестициите в ранно детско развитие са инвестиции в благосъстоянието на държавата. / БГНЕС

Инвестициите в ранно детско развитие са инвестиции в благосъстоянието на държавата. Те са важни днес, защото са част от настоящето на хиляди семейства, които живеят в риск и които имат нужда от помощ. Това заяви зам.-министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, предаде репортер на БГНЕС.

Ранното детско развитие оказва съществено влияние в по-късен етап от живота на тези деца, посочи Сачева. Това на теория се приема, но на практика страната ни има да извърви още дълъг път. Ако това се промени, смята тя, ще се прекъсне и бедността от поколение на поколение.

Сачева заяви, че МТСП иска да създаде интегрирана подкрепа за децата и техните семейства. “Стремежът ни е да бъдат създадени подходящи условия за нормалното физическо, умствено, нравствено и социално развитие на децата и защита на техните права и интереси”, посочи тя.

От министерството искат да създадат и интегриран подход в грижите за децата, насочен към превенция на рисковете още от ранна детска възраст, което включва и активна работа с разширеното семейство.

Според Калин Каменов, кмет на община Враца, фактът, че като говорим за ранно детско развитие се има предвид превенция срещу изоставяне, както и да няма деца, живеещи в бедност или такива изоставяни в институции, показва, че този проблем все още съществува.

Ранното детско развитие трябва да започне с превенция на изоставянето, да продължи със записване на тези деца в детски градини и на училище, т.е. родителите да бъдат полезни за децата си.

“Докато ние като държава продължаваме да инвестираме в помощи и смятаме, че това е начинът, с който помагаме на бедните, няма как да очакваме да имаме качествено детско развитие в бедните семейства.

Това няма как да се случи, защото едната мярка убива другата и колкото и да инвестираме в социални проекти, ако не работим по това да намаляваме социалните помощи и да инвестираме в ръцете и главата на социално изключените и на бедните, след 30 години отново ще правим проекти, за да си говорим за социалното изключване”, коментира Каменов. /БГНЕС