„София диша” със сладки, домашна лимонада и забавни игри и този август

„София диша” изпълни столични улици със сладки, домашна лимонада.
„София диша” изпълни столични улици със сладки, домашна лимонада. / БГНЕС

„София диша” изпълни столични улици със сладки, домашна лимонада и забавни игри и този август, предаде репортер на БГНЕС.

Фестивалът е разделен на 5 тематични зони – творческа зона „Staropramen“ в подкрепа на творческите таланти в България; Базарна зона в подкрепа за творческите индустрии в България; Релакс зона в подкрепа за хората в неравностойно положение; Спортна зона „Decathlon“ - здравословен начин на живот за всеки; Детска зона – Не на насилието върху деца.

Улиците, където се провежда фестивалът се превърнаха е летен, оживен кът, сякаш в някоя друга София – ул. „Иван Денкоглу“ (от ул. „Цар Асен“ до ул. „Цар Самуил“); ул. „Лавеле“ (от ул. „Иван Денкоглу“ до ул. „Алабин И ВЛ“); ул. „Княз Борис I“ (от ул. „Алабин И ВЛ“ до ул. „Солунска“); ул. „Цар Самуил“ (от ул. „Иван Денкоглу“ до ул. „Солунска“); ул. „Бистрица“ (от ул. „Цар Самуил“ до бул. „Христо Ботев“).

Несъмнено обаче най-много посетители имаше в Ателието за игра, в което децата сами изработват с малки машинки проекти от дърво, асемблират ги, оцветят ги и си ги взимат за вкъщи. Проектите са по-сложни или по-прости и карат децата да правят нещо с ръцете си, а не само да седят пред телефоните. Всъщност хобито е за деца над 7 до 97 години, а материалите са максимално безопасни за деца, поясни пред БГНЕС собственикът на ателието.

Бижута от посребрени крепежни елементи (гайки, шайби) на Поли Сергеева също грабваха очите на минувачите. Гайките и шайбите се дават на електрохимично посребряване и после се сглобяват в разнообразни бижута – пръстени, колиета, обици. „Разнообразието свършва, докъдето ни свършва фантазията и времето. Винаги съм мислила, че не трябва да има някакво ограничение в материалите, които използваме. Имам си любима идея – нека да покажем уважение към ресурсите”, разказа Сергеева.

Редица от желаещи да напишат послание за език без омраза върху хартиено сърце имаше и пред щанда на сдружение „Възможности без граници” – младежка организация, работеща по кампания на Съвета на Европа за език без омраза.

Мариел Калай от сдружението обясни пред БГНЕС, че доброволците в него се занимават с обучение за правата на човека и промотиране на толерантност чрез неформално образование. „Обикаляме читалища, училища и правим дискусии с младите хора на тема толерантност. В днешния ден представяме инициативата платформа за толерантност. От друга страна всеки може да остави положително послание върху хартиено сърце за език без омраза. Толерантността означава да приемеш другия, такъв, какъвто е без да навлизаш в неговото пространство на база на взаимно разбиране и уважение”, добави Калай.

Красиво изрисувани порцеланови чаши и керамични чаши откриваме при Димитър Петров, който се занимава с керамика в различните й форми – съдова, стенна, подова облицовка и самостоятелни пластики. „На „София диша” показвам работи, които са свързани с ежедневието и прекия контакт с човека. Малкият формат е място за експеримент, за да можеш да изследваш за голямо форматните работи, които са за изложби”, разказа творецът, при когото може да намерите бижута, вдъхновени от играта с клечки микадо. Бижутата с керамични елементи не са тежки, уверява Димитър, но недостатъкът е, че керамиката се чупи лесно, но, пък за сметка на това е изящна и красива. Красивите порцеланови, релефни чаши също имат своята тънкост - рисуват се първо с различни изолатори, вследствие на ръка се отнема излишния материал и се получава релефа. Дръжката се прави по нетипичен начин.

Много игри - за малки и големи, свежи напитки и храни също са част от ежегодния фестивал из софийските улици./БГНЕС