8 са жертвите в Хитрино, обявено е извънредно положение

Броят на жертвите в Хитрино нарасна до 8 души. В селото е обявено извънредно положение. Процесът по обезопасяване на района ще приключи максимум до 10 дни, предаде репортер на БГНЕС.

Рано сутринта на 10 декември товарен влак с цистерни, пълни с пропан-бутан и пропилен, катастрофира на гарата в Хитрино. 12 вагона дерайлираха и 1 цистерна избухна, сривайки гарата, съседните постройки и част от селото.

На вторият ден от трагедията, при която загинаха 8 души и 29 бяха ранени, продължават действията по обезопасяването на района. На извънреден брифинг на Кризисния щаб вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова обяви: [b]"Обезвреждането е започнало, но имаме усложняване на обстановката заради изтичане на газ от две цистерни“. [/b]Тя призова за спокойствие и време, за да се вземе най-доброто решение и добави: „Времето, което ще се наложи да работим, ще бъде по-дълго“.

В късния следобед премиерът в оставка Бойко Борисов заяви, че ще има нови къщи за хората в Хитрино. Той уточни, че съдействие за изграждане на къщи за останалите без дом вече са предложили от Строителната камара и от частни фирми. Министър-председателят в оставка каза още, че се очаква [b]целият процес по обезопасяване на района да приключи максимум до 10 дни. Източването на цистерните от дерайлиралия влак ставало бавно.[/b] „Не можем да рискуваме живота на всички момчета, които работят, защото и те имат семейства, които ги мислят”, коментира още Борисов.

През изминалото денонощие не са постъпвали нови ранени в болницата в Шумен. През нея са преминали общо 29 души, на които е оказана медицинска помощ. 8 души все още остават в болничното заведение за лечение. Най-тежко пострадалите жители на Хитрино са настанени във Варна. Лекарите в болницата продължават борбата за техния живот. Няма промяна в състоянието на пострадалите при вчерашния взрив на цистерна в с. Хитрино. Много тежко продължава да бъде състоянието на двама от настанените петима във Военноморската болница във Варна. Това съобщи пред БГНЕС началникът на болничното заведение доцент д-р Ивайло Въжаров. Един от пациентите е в средно тежко състояние, а останалите двама са вече без опасност за живота.

Жителите на Хитрино се евакуирани, за да бъде осигурена тяхната сигурност при разчистването на авариралите цистерни. Повечето от тях са настанени при свои близки в региона, а 14 души са в кризисен център в Шумен. Имотите на гражданите или по-точно техните останки се охраняват от жандармерията. Хората останали без дом ще получат на първо време еднократна финансова помощ. Изплащането на тази помощ започва от днес и тя е в размер на 325 лева.

[b]Жителите на Хитрино за момента имат нужда само от финансов ресурс, от топлина и протегната ръка.[/b] Това заяви пред БГНЕС директорът на Българския червен кръст /БЧК/ Христо Григоров. Той посочи, че хората там нямат нужда от одяла и дрехи, за момента това не е необходимо. „Няма нужда и от доброволци. В момента зоната около Хитрино е затворена и никой не може да влезе вътре. Ако впоследствие има нужда от нещо, БЧК ще отправи апел“, добави Христо Григоров.

[b]Активирана е банковата сметка за бедствия и телефон 1466. [/b]“Този номер досега беше за бежанците. От 18.00 часа снощи всички средства вече отиват за Хитрино. Независимо от това все още се изписва, че са дарени 1 лев за бежанците, но това ще бъде коригирано днес или утре от мобилните оператори. Хората могат да бъдат спокойни, че парите им отиват по предназначение“, подчерта директорът на БЧК.

Прокуратурата продължава разследването на инцидента. Разпитани са тримата машинисти. Говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че е изключително рано да се каже при какви обстоятелства е настъпило транспортното произшествие. [b]Работното обвинение е причиняване на смърт и на материални щети в изключително големи размери по непредпазливост, за което законът предвижда наказание от 5 до 15 години лишаване от свобода.[/b]

От Железопътна инфраструктура съобщиха, че са дерайлирали 12 вагона. Според събраните първоначални данни има скъсване между 5 и 6 вагон, но не е ясно дали това е причината за инцидента, или следствие от него. Свалени са данните за скоростта на влака и в момента са в Националната следствена служба за да бъдат разчетени. Работи се по версия, че влакът е влязъл в гарата с превишена скорост.

Понеделник, 12 декември 2016 г., е обявен ден на национален траур.

Очаквайте още подробности. /БГНЕС