Вече и у нас кралски особи и млади политици могат да се обучават на комуникации

Вече няколко месеца - от август миналата година Международното училище за комуникации-Лондон е на Балканите. Това става възможно чрез фирмата Пауър Лаб про /Power lab pro/, която е представител на училището за Балканите.

Това каза пред БГНЕС Жени Павлова, мениджър в Пауър Лаб про.

International School of Communications–London е част от компанията Пинекъл, която е най-голямата в света за обучение в сферата на комуникациите. Тя е базирана в Дубай - така, че на два континента се обучават кралски особи, президенти, премиери, министри, депутати и висши мениджъри. Курсовете са съобразени с точно тези специални клиенти, които нямат много време за обучение. Затова те са кратки и училището има свое ноу-хау - така, че за кратко време в рамките на ден, два до седмица, да обучи в зависимост от курса своите ВИП клиенти. В България вече са проведени първите курсове и отзивите са страхотни, призна Павлова. Тя подчерта, че информацията за това кой е посещавал курсовете у нас е конфиденциална. Но всеки завършил може да се похвали, защото им се издават сертификати, признати от две независими сертификационни агенции в Лондон. С тях може да се кандидатства за работа, по-специално за хора, които завършват курсове за кризисен мениджмънт, например. Досега интерес към обучението са проявили млади политици, както и висши мениджъри - изпълнителни директори на две компании.

Всички хора, с които съм разговаряла, казват, че идеята е страхотна. Неслучайно казах млади политици, защото тези, които са по-отдавна в политиката, смятат, че са много изучени, справят се идеално пред камера, но има какво да научат. Говоренето пред аудитория, освен, че трябва да овладееш жестовете си, е много важно да си убедителен и да запалиш аудиторията, особено, ако си политик, който иска да спечели предстоящи избори, обясни експертът .

Курсовете са свързани с всичко за комуникацията. Направихме и курс „Презентационни умения и публична реч”. Групите са малки - между 6 и 8 души така, че преподавателят обръща специално внимание на всеки един. Преподавателите са международно признати, от Лондон или Дубай. У нас има много добри специалисти, българи, но това, което забелязвам, е, че българите се отпускат повече, когато знаят, че може би, утре няма да срещнат този преподавател и никой няма да каже, аз обучавах еди-кой си. Това е едно от предимствата, освен ноу-хауто, което се прилага.

Очакванията са да развием бизнеса не само тук, но и на Балканите - в Македония, Гърция, Сърбия, Албания и Хърватия. Това са очакванията ни, както и на колегите в Лондонското училище, които разчитат на нас.

Идеята е курсовете да се провеждат в България, като една по-евтина дестинация, защото не само, че цените, които предлагаме тук са по-ниски от Лондонското училище, но и пътуването и престоят в Лондон е доста по-скъп, отколкото в България. Предлагаме курсове, които, ако една компания реши да направи обучение за служителите си, отиваме на място. Ако имаме група в съседна Сърбия, Македония, Гърция, ние организираме курса на място.

Висши мениджъри проявяват интерес, защото, например при презентационни умения, говорим за умения да водиш преговори, да представиш идеята си. Пазарът ни се отваря все повече към света и все пак, и нашите мениджъри и политици трябва да спазват световни стандарти във всяко едно отношение. Когато говорим за кризисен мениджмънт, когато има криза, не само в компанията, криза между компаниите или в политиката, управлението на кризите засяга не само един отдел във фирмата, а целия мениджмънт. Дори, когато един мениджър или изпълнителен директор говори със своите колеги и трябва да им каже, че ще има съкращение, той трябва да умее да комуникира във всяка една ситуация – приятна или неприятна.

У нас много често се подценяват тези процеси и обикновено се намира някой, който да каже – ама ние си знаем всичко, нямам нужда от подобно нещо. Но, когато гледаме телевизия виждаме колко от събеседниците не умеят да говорят, призна Жени Павлова. /БГНЕС