Сър Ричард Брансън: Разделени сме от граници, но можем да правим бизнес без граници

 Брансън е от най-успешните британски предприемачи
Брансън е от най-успешните британски предприемачи / БГНЕС

Разделени сме от граници, но можем да търгуваме без граници.Това заяви днес сър Ричард Брансън в София по време на лекцията си пред българска публика в зала 1 на НДК, предаде репортер на БГНЕС.

Чрез лекцията си е поставил цел да се превърне в стимул и вдъхновение на онези, които са решили да се занимават с частен бизнес. Брансън е от най-успешните британски предприемачи, основател на „Върджин груп“, която включва 400 компании с над 60 хиляди служители в 50 държави по света.

„Преди много години щях да се качвам на един самолет, бях на 28 г. и от Американ Еърлайнс нямаха достатъчно пътници, решиха да отложат полета“, разказа предприемачът . Така в гнева си и търсейки изход, му идват ред идеи, които той по-късно реализира.

Брансън разказа също, че преди да стане предприемач е работил в звукозаписна компания и е получил оферта. Тъй като бях фрустриран и ядосан, направих бизнес, който проработи, обобщи той. И продължи: „България е достатъчно млада държава, която сигурно създава много поводи за ядосване, дори и в моята държава Обединеното кралство създава - като повод да се опитате да подобрите нещата в някои сектори. България е малка страна, но трябва да мислите глобално. Вие имате квалифицирани специалисти и можете да имате глобален поглед върху нещата. Една добра идея не важи само за вашата територия, тя може да е валидна и за други страни“, каза той.

„Разделени сме от граници, но можем да търгуваме без граници“, подчерта той. Трудно отказвам приключения и затова понякога си патя, призна Брансън.

„Защо се занимавам с различни видове транспорт? 11 млн. души във Великобритания ползват нашата жп линия. Влязох в бизнеса с круизните кораби също. А като малък помня как американците кацнаха на Луната, което също много ме мотивира. Накрая, придобил вече опит, си казах, че трябва сами да си построим космически кораб - започнахме преди 12 г. Имаме добри пилоти, които минаха всички тестови изследвания.“

Защо Космосът?

Моето космическо начинание - да се опитаме да пращаме пътници в Космоса срещу заплащане, също и товари, може да направи така, че да подобри някои неща тук, на Земята, смята Брансън.

„Обичам много и музиката, това е в основата на успеха ми и с „Върджин Рекърдс”. Когато си предприемач трябва да си готов за дълъг процес. Но ако се справиш с един, само с един бизнес, ще можеш да се справиш и с други“, смята той.

Брансън се отнесе с насмешка към стила на ТВ предаването „Стажантът” на Тръмп. „Не трябва да се отнасяте грубо към хората, моят подход е друг, трябва да бъдете гъвкави и щедри с тях“, препоръча той. „Бизнесът трябва да е нещо забавно и привлекателно, посочи той, представяйки част от своята предприемаческа философия“.

Форматът на лекцията на Брансън е с водещ, на принципа въпрос - отговор и с чести прекъсвания за интересни клипове от съвремието, от личния живот и бизнес на предприемача. /БГНЕС