Русе възстанови разрушената през комунизма църква „Всех Святих“

Русе възстанови разрушената през комунизма църква „Всех Святих“, като в близост до мястото на някогашния храм вече се издига нов със същото име. Той ще отвори врати официално в неделя, когато ще бъде осветен лично от патриарх Неофит в присъствието на премиера Бойко Борисов и Русенския митрополит Наум, предаде кореспондентът на БГНЕС от дунавския град.

Близо половин век русенци чакаха този момент, като през последните 10 години активно набираха средства, най-вече чрез дарителска кампания, за да съградят наново съборената за една нощ църква. Кощунството е прието от миряните като зла прокоба за града и затова възстановяването на храма бе от изключителна важност за поколения русенци. Със средства, материали и труд в кампанията участват както обикновени хора, така и бизнесмени, заедно с местната власт и правителството.

Съборената църква „Всех Святих” е съградена по проект на Едуард Винтер. Осветена е през 1898 г., като последната литургия в нея е отслужена на 25 октомври 1964 г. от митрополит Софроний, след което храмът преминава на разпореждане на Градския народен съвет. През 1975 г. управата на града взема решение храмът да бъде съборен за една нощ, като на мястото му бъде издигнат Пантеонът на възрожденците, открит по повод 100-годишнината от Освобождението на България през 1978 г.

В началото на 90-те години на миналия век русенската общественост започва мащабна дарителска кампания за възстановяването на църквата „Всех Святих”. През 1998 г., в Парка на възрожденците, патриарх Максим благославя мястото за новия храм и символично полага основния камък за възстановяването му. През 2007 г. е създадено сдружението „Всех Святих”, като за негови съпредседатели са избрани Русенският митрополит Неофит и тогавашният кмет на града Божидар Йотов. На празника Вси светии същата година е направена първата копка на новия храм. В основите му е положена капсула с послание към идните поколения, обявена е дарителска кампания за набиране на средства и реално започва възстановяването на съборената църква. На 20 февруари 2016 г., в деня на честванията по повод 138 години от Освобождението на Русе, на тържествена церемония, с акт на дарение, сдружението предава собствеността на храма „Свех Святих“ на Русенската митрополия. /БГНЕС