Общината в Русе иска повече пари за зимата и снега

Общината в Русе иска повече пари за зимата и снега
Общината в Русе иска повече пари за зимата и снега / БГНЕС

Община Русе настоява държавата да отпусне повече средства за зимно поддържане и снегопочистване за участъците от републиканската пътна мрежа, за които се налага да се грижи местната власт.

На заседанието на областния щаб за зимната подготовка стана ясно, че за миналия зимен сезон общината е платила 774 703 лв.за снегопочистване на пътища извън общинската пътна мрежа. От АПИ обаче са отпуснали 15 пъти по-малко средства – едва 51 875 лева, предаде кореспондентът на БГНЕС в Русе.

Местната администрация е предложила на АПИ да бъдат прецизирани ангажиментите на дружествата за почистване на участъци от републиканската пътна мрежа. Още повече, че през зимата се налага да бъдат затваряни пътища, които са част от маршрутите на междуселските автобуси. Най-проблемни са направленията Русе-Кубрат и Червена вода- Семерджиево-Ветово, които се почистват последни след пътищата за Бяла. Това оставя селата без връзка помежду им, коментира директорът на дирекция „Управление при кризи“ Спасимир Димитров. Той поиска съдействие от областния управител Галин Григоров за разрешаване на този въпрос.

По време на щаба бе решено да се направи организация за разпространение на информационни материали, които да дават указания за оказване на първа помощ при екстремна зимна обстановка. /БГНЕС