Студенти проектират център за културен туризъм при потопената църква в Жребчево

Студенти проектират център за културен туризъм при потопената църква в Жребчево
Студенти проектират център за културен туризъм при потопената църква в Жребчево / БГНЕС

Фондация "Пчелен кошер" дава уникална възможност за студентите по архитектура със студентския конкурс, озаглавен "Покровителят", за изграждане на център за културен туризъм на територията на потопената църква „Св. Иван Рилски” в язовир Жребчево.

Църквата „Св. Иван Рилски" се намира в най-високата точка на бившето село Запалня, потопено през 1965 година под водите на язовир Жребчево. Високото разположение на църквата предопределя съдбата й. След изселването на жителите, никой не се решава да разруши прекрасната сграда. Тя се превръща в символ, известна като потопената църква, и в туристически обект с особен интерес за населението на общината и туристите.

В настоящия момент от църквата са останали външните зидове и една каменна арка от конструкцията на покрива. Поради факта, че водите на язовира променят нивото си през различните сезони от годината, църквата през пълноводните месеци е потопена до около 3-4 метра или е изцяло над водата в месеците, когато нивото на водата спада.

Достъпът до мястото на обекта е по асфалтиран път, на около 2,6 километра южно от пътната връзка с Подбалканския път (I-6), откъдето е и връзката с общинския център град Твърдица. Пътят преминава на приблизително 125 метра североизточно от църквата.

Целта на проекта е да се съхрани и развие потенциалът на „Потопената църква“ като обект за културен туризъм, както и да се отговори на все по-нарастващия интерес от страна на туристите, като се разкрият в максимална степен възможностите за създаване на обект от национално и международно значение. Идеята е да се презентират силата на вярата и безконечните възможности за живот, творене и развитие без предприемане на разрушителни действия.

Студенти проектират център за културен туризъм при потопената църква в Жребчево
Студенти проектират център за културен туризъм при потопената църква в Жребчево / БГНЕС

Със своето особено местоположение потопената църква „Св. Иван Рилски“ е символ на вярата и туристическа атракция едновременно. Времето и водите на язовира са превърнали красивата сграда от миналото в паметник на вечния дух и морал.

Руините имат силно емоционално и естетическо въздействие във всички периоди от годината, особено когато водите на язовира я поглъщат. Кръстът и иконата над входа на църквата подсказват, че хората пазят жив духа на мястото. Същото въздействие има и запазената каменна арка от покрива на сградата. Когато посетителят застане под нея, усеща силата на връзката между духовното и земното, между бог и човека.

С цел вдъхновяване и съпричастност към проекта е създадена легенда, наречена „Възкресение“ (Йоан и неговата Вяра). Носейки името на най-великия български светец, Свети Иван Рилски, покровител на българското православие и тачен от вярващите, църквата стоически пази и дарява своята енергия.

Студентите, които решат да участват в конкурса, трябва да знаят и изискванията на заданието, а именно: всички пространства и обеми да се предвидят за едновременно посещение до 250 души.

Трябва да има приемно пространство с вход за посетители, контрол на достъпа и изложбени материали; Място за информационно обслужващо звено – 2 работни места и малък офис със склад. Бюфет за кафе, напитки и снак. Тоалетни за посетители и персонал.

Около църквата трябва да се проектира пространство за организирани събития и неорганизирани посещения на обекта, включващo възможност за седящи места за минимум 100 души. Организираните събития могат да включват концерти, фестивали, изложби, официални събития на открито и др. Основен момент в решението да бъде концепция за осъществяване на предвидените активности през цялата година. Да се предложи решение, съобразено с особеностите на ситуацията, като обектът се изолира от водата чрез подходящо за целта съоръжение и оползотворяване на пространството.

Да се предвидят подходящи настилки и архитектурно-художествено оформление на пространството и съоръженията. Допустими са решения за изграждане на елементи и съоръжения с информационна, презентационна и естетическа функция, както и елементи на градинското и парково изкуство.

В проекта е възможно да се предвидят единствено дейности по консервацията на потопената църква. В настоящия етап не се предвиждат реставрационни дейности или изграждането на нова сграда за църква. Важно за проекта е потопената църква „Свети Иван Рилски“ да бъде център на композицията, като се запази максимално нейното въздействие, без значение от нивото на водата в язовира.

Право на участие имат всички записани за учебната 2017/2018 г. студенти по архитектура от УАСГ. Няма условие за годината на обучение/курс, в който е участникът. Участие в екипи е позволено.

Конкурсът е изцяло електронен – всички материали се получават и изпращат по електронен път. Крайният срок за изпращане на конкурсните проекти е 21 ноември.

За трите най-добри проекта от фондация „Пчелен кошер” разбирасе предвиждат и награди. За първо място тя е в размер на 1000 лева, за второ – 500 лева, а за трето място – 300 лева. /БГНЕС