Акад. Воденичаров: Политиците и църквите в Македония и България с шанс да влязат със светли имена в историята

Натрупаните неразбирания между България и Република Македония са привнесени отвън,подчертава академикът.
Натрупаните неразбирания между България и Република Македония са привнесени отвън,подчертава академикът. / БГНЕС

И Българската православна църка, и Македонската православна църква, както и двете държави имат висока отговорност към своите миряни.

Църковните архиереи са не само пастири, но и духовни лица с широк мироглед, които са се отърсили от светските облаги. Ако се стигне до признаването на Македонската православна църква за наследник на Охридската архиепископия, която бе обща, това ще бъде от изключителна полза. Така ще се даде възможност въпросите свързани с духовността на всеки един гражданин на двете държави да бъде по някакъв начин насочени към главната цел – да се прескочат натрупаните през годините бариери. Когато всеки един човек остане сам със себе си и започне да мисли малко по-възвишено ще разберем дълбочината и нуждата от едно такова съжителство. То ни доближава до отношенията, които трябва да има между гражданите на двете държави.

Разбира се, това изисква мъдрост и от двете страни на двете църкви да се стигне до един такъв акт. Не познавам добре правилата на църковната дейност, какви стъпки трябва да бъдат направени. Да се надяваме, че ще надделее мъдростта и чувството за отговорност към народите, които имат те.

Политиците са много натоварени с делата, които всеки ден им струпва животът и това разбунено състояние на Европа, в което се намираме в момента. Трябва да се намери съответния подход, да се привлече тяхното внимание към шанса, който се е задал. Това е един исторически момент и ако се направи една такава стъпка, това ще влезе в историята и хората, които участват в нея, ще влязат със светли имена в историята. Може би трябва именно по такъв начин да се подходи към политиците, тяхното внимание да бъде насочено, да отделят малко време за решаването на такива въпроси и да подпомогнат един такъв процес.

Натрупаните неразбирания между България и Република Македония са привнесени отвън. Те не са възникнали между двете държави и между гражданите на двете държави. Трябва колкото е възможно по-скоро да преодолеем тези неразбирания, защото когато сме заедно, когато работим заедно ще бъдем по-успешни и по-защитени. /БГНЕС

----------------------------------------

Акад. Стефан Воденичаров, директор на Института по металолеене и бивш председател на БАН. Неговият анализ е направен специално за Агенция БГНЕС и е във връзка с подкрепата, която Македонската православна църква оказа на подписания на 1 август 2017 г. Договор за добросъседство и приятелство между България и Република Македония.