50% от българските деца през 2016 г. са влизали в интернет още преди да тръгнат на училище

50% от българските деца през 2016 г. са влизали в интернет още преди да тръгнат на училище
50% от българските деца през 2016 г. са влизали в интернет още преди да тръгнат на училище / БГНЕС

През 2016 г. 50% от българските деца са влизали в интернет още преди да тръгнат на училище- този факт бе съобщен днес по време на научно-практическата конференция „Децата и медиите”, съпътстваща 17-тия Международен семинар на фондация „Азия- Европа”, която се провежда днес и утре в аулата на СУ ”Св.Климент Охридски”, предаде репортер на БГНЕС.

„Всичко, което правим е с мисъл за нашите деца, за тяхното образование, но и за тяхната безопасност при прилагането и използването на съвременните информационни и комуникационни технологии”.Това заяви ректорът на СУ ”Св.Климент Охридски” проф. Анастас Герджиков в приветствието си в началото на научно-практическата конференция .

Радвам се, че Държавната агенция за защита на детето избра Софийски университет за партньор в този научен форум, каза той. Впечатлен съм от широкия спектър на въпросите, които ще обсъждате тези два дни- от практиките на медийната педагогика като предпоставка за формирането на медийна грамотност сред децата и подрастващите, през правната уредба на детските права по отношение на медиите, качественото съдържание и безопасното използване на интернет, до очертаването на възможни практики на медиите , свързани с представянето на образа на децата в публичното пространство, подчерта проф. Герджиков.

Целта на форума е да събере представители на научната общност, НПО сектора, политици и професионалисти, работещи в областите педагогика, образование, право, психология, журналистика, комуникации и високи технологии, които заедно да идентифицират проблеми, да предложат решения, свързани с темата. Конференцията се организира съвместно от Държавната агенция за закрила на детето и СУ”Св.Климент Охридски”.

Сред темите на форума, който се провежда днес и утре, са: „Формиране и развитие на дигитално-медийната грамотност”, „Осигуряване на ефективна правна защита на интересите на децата при съвременната медийна среда”, „Етични аспекти на проблема „Децата и медиите”, „Медийна етика и медиен бизнес” и др.

Ние сме тук, в София, за да говорим за човешките права и за правата на децата, заяви в приветствието си и изпълнителният директор на фондация „Азия- Европа”, Карстен Варнеке. Обсъжданата тема е особено актуална, свързана е със съвременните комуникации, с интернет, които са вече част от учебните програми, продължи той. Но по-важното е подрастващите да се научат да използват безопасен интернет, задължение на учителите и на обществото е да покажат на децата как става това, да ги предпазят от дебнещите опасности, смята Варнеке.

Най-сериозните санкции за медиите са предвидени за нарушени права на децата, посочи представителят на СЕМ, но добави, че не е по-малка отговорността и на родителите. Въпросът е къде е тънката граница между правото на информация, обществения интерес и нарушаването на правата на децата. Децата вече в интернет с един клик могат да стигнат до каквато искат информация и трябва да се намерят тези нови механизми, които да предпазят децата от опасностите в мрежата, да ги защитим така, че те да пораснат пълноценни граждани, заяви представителят на СЕМ.

От Съвета на децата препоръчаха да се преразгледа съдържанието на медиите, за да не преобладават лошите, а добрите, позитивните новини.

Бе отчетено, че сред причините за агресията в училище са не само антипримерите, които медиите показват, но и разминаването между образователните стандарти и потребностите на децата. /БГНЕС