Граждански структури настояват за ратификация на Истанбулската конвенция

Граждански структури настояват за ратификация на Истанбулската конвенция
Граждански структури настояват за ратификация на Истанбулската конвенция / БГНЕС

Граждански сдружения и фондации, съвместно с Националната мрежа за децата и други партньори от София и от цялата страна организират пресконференция днес в подкрепа на ратификацията на Истанбулската конвенция – Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Организаторите приветстват последователните действия на всички прогресивни сили в правителството и държавата по посока на ратификация на Истанбулската конвенция.

Конвенцията е най-високият и надежден регионален стандарт за защита срещу всички форми на насилие срещу жените, като домашно насилие, сексуално насилие, преследване, сексуален тормоз на работното място, насилствени бракове, генитално осакатяване и т. нар. престъпления „в името на честта”. Тя съдържа забрана за дискриминация при защитата от насилие и определения на насилие над жени, домашно насилие, основано на пола, които се базират на утвърдени международни стандарти, смятат участниците в пресконференцията, сред които са и Сдружение „Алианс за защита от насилие основано на пола”, Фондация ПУЛС – Перник, Фондация „Български център за джендър изследвания”.

Според тях „конвенцията ясно свързва борбата срещу насилието срещу жените с равнопоставеността на жените и мъжете. Насилието срещу жените се корени в “исторически неравнопоставените отношения на власт между мъжете и жените, при което жените са били поставени в подчинено положение спрямо властта на мъжете и по този начин жените са били лишени от възможността си да разгърнат пълния си потенциал и възможности за развитие”. Насилието представлява нарушение на основното право на живот, свобода, сигурност, достойнство, равенство между мъжете и жените, на свободата от дискриминация и на правото на физическа и психическа неприкосновеност. Насилието отразява и засилва неравенството между мъжете и жените.

Затова в контекста на Конвенцията понятието за джендър е определено като базирано на двата пола – мъжки и женски, като означава, че има социално конструирани роли, поведения, действия и атрибути, които дадено общество смята за приемливи за жените и мъжете. Някои роли или стереотипи възпроизвеждат нежелани и вредни практики и допринасят за това насилието срещу жените да изглежда приемливо. За съжаление това е факт във всички общества и страни.

Участниците в пресконференцията посочват като причини да конвенцията да бъде подкрепена това, че тя е необходима за даде възможност и тласък за приемане на законодателство по- ефективна защита от домашно насилие и от всички форми на насилие срещу жените, като се засили както защитата от гражданското, така и от наказателното право. Според тях трябва да се разшири защитата, която се дава от Закона за защита от домашното насилие, приет през 2005 година благодарение на инициативата на прогресивни политически и граждански сили. Те смятат, че трябва да се въведе силна наказателно-правна защита срещу всички форми на насилие, като по- тежкото наказване на извършителите трябва да бъде осигурено от държавата и да се засили защита на децата жертви и свидетели на насилие. Според защитниците на конвенцията би трябвало да се уредят специализираните услуги за пострадали от различните форми на насилие и средства за тези услуги, като и да бъде изграден орган за постоянно действие и координация по тези проблеми.

Пресконференцията ще е и призив към Народното събрание да ратифицира в най-скоро време Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Ние ще съдействаме активно за приемане на необходимите законодателни промени и за изпълнение на Истанбулската конвенция, уверяват организаторите. /БГНЕС