138 години от рождението на проф. Асен Златаров

138 години от рождението на проф. Асен Златаров
138 години от рождението на проф. Асен Златаров / БГНЕС

На 4 февруари се навършват 138 години от рождението на прочутия български учен химик професор Асен Златаров – един от първите български общественици, които се противопоставиха на фашизма и поведоха борба за защита на евреите.

Той е роден в град Хасково на 4 февруари в годината на Съединението на Княжество България и Източна Румелия – 1885 г. Асен е второто дете в семейството на Теофани и Христо Златарови.

През 1903 семейството му се мести в София, където той завършва реална гимназия и малко по-късно се записва като студент по химия в Софийския университет. Като мнозина млади будни българи от онова време той продължава следването си в Женевския университет /1904-1907/, прави аспирантура по химия и физика в Гренобълския университет.

През май 1908 се завръща в България и става учител в Пловдив. На следващата година специализира в Мюнхен химия на хранителните продукти. Завръща се в България през 1901 и става асистент по органична химия във Физико-математическия факултет на СУ.

Едва започнал научната си кариера Асен Златаров трябва да я прекъсне, за да отиде като доброволец на фронта и да участва във войните за национално обединение /1912-1913 г./ и в последвалата я касапница на Първата световна война /1915-1918 г./

След войните се завръща към преподавателската дейност в Софийския университет, където през 1924 е избран за извънреден, а от 1935 е редовен професор. В периода (1925 – 1927) е член на литературния кръг „Стрелец“. Сътрудничи на литературната периодика през 30-те години.

Професор Асен Златаров е един от първите, които със своята обществена дейност се изправят срещу „кафявата чума“ на ХХ век – фашизма. Той участва в създаването на Комитет за защита на евреите, заедно с вдовицата на държавника Петко Каравелов – обществената деятелка Екатерина Каравелова, писателя Антон Страшимиров, проф. Петко Стайнов и др.

Професор Златаров умира на 22 декември 1936 г. след две последователни операции във виенска болница. /БГНЕС