170 кучета са осиновени от столичните общински приюти от началото на 2018 г.

Днешната инициатива е част от кампанията „Подари си приятел”
Днешната инициатива е част от кампанията „Подари си приятел” / БГНЕС

От началото на годината от приютите, за които отговаря Столична община, са осиновени малко над 170 кучета. Това заяви директорът на общинското предприятие „Екоравновесие“ към Столична община Веселин Асенов, предаде репортер на БГНЕС.

В съботния ден на Женския пазар в столицата се провежда информационна кампания за осиновяване на кучета от приютите. „Днешната инициатива е част от кампанията „Подари си приятел”, на която искаме да представим на гражданите четири осиновени кучета от общинските приюти на „Екоравновесие” и да поговорим малко с гражданите относно отговорността да имаш домашен любимец и да се грижиш за него. Основният проблем, за да има безстопанствени кучета, е именно безотговорното отношение на собствениците на домашни любимци-това, че те не ги кастрират, не ги обезпаразитяват и при едно нежелано поколение ги изхвърлят на улицата”, смята директорът на „Екоравновесие”.

Той се надява, че до края на годината борят на осиновените кучета ще достигне повече от 600. В момента във всички приюти на „Екоравновесие“ има около 1600 кучета. „Заради това днес провеждаме тази информационна кампания, за да говорим с хората и да обясним, че ако продължава това безотговорно отношение към домашните любимци, нашите приюти ще бъдат винаги пълни”, подчерта Веселин Асенов.

Според него отношението на хората към осиновяване на кученца от приют се променя към положително. „Все повече хора посещават събитията ни. Дори в неделя, когато са организираните разходки в нашите приюти, все повече хора посещават приюта, като последната неделя бяха над сто души, които да разходят куче, да се запознаят с бездомно животно и евентуално да си осиновят”, каза директорът на общинското предприятие.

„Екоравновесие“ стопанисва три приюта и една общинска клиника, а от началото на април стартира кампания за безплатна кастрация на дворни и домашни кучета. „Започнахме от крайните квартали и продължаваме цяла година във всички квартали на София. Кастрацията важи за всички домашни любимци. Всеки може да заповяда при нас, да кастрираме, обезпаразитим, идентифицираме, и да му го върнем с паспорт. Той ще бъде освободен и от годишен данък куче, който е 24 лв.”, поясни Асенов. Това може да стане на място в „Екоравновесие” или, ако някой желае-да подаде заявка по телефона или електронната ни поща и екип на предприятието да вземе кучето, да го закара в клиниката и след като бъдат извършени всички манипулации, да му бъде върнато отново на адреса.

„Пазари Възраждане“ за втора поредна година става съорганизатор с „Екоравновесие“ в тази инициатива, като миналата година е било осиновено едно кученце. „Не е толкова важен точният брой на осиновените кучета, колкото информираността на хората и обръщането на внимание на този проблем и възможността да предприемат действия след като осмислят всичко, което са разбрали по време на тази кампания”, заяви Драгомир Димитров, изпълнителен директор на „Пазари Възраждане“.

„Искаме да покажем на хората, че това е проблем, който съществува и той не е само наш или само на някого, а на цялото общество, и всички трябва да имаме информиран и цивилизован избор, когато се отнасяме към него”, допълни той.

Апелът ми към хората е, да си осиновят куче, тъй като така правят огромно добро за животно, което няма дом, любов или още по-лошо, ако е изоставено от бившите си стопани. Няма смисъл да се подкрепя един бизнес с кучета, който цели единствено печалба, коментира пред БГНЕС и Розалин, която доброволец в общинския приют в Горни Богров от година и половина. Първите две кучета, които е имала, са осиновени от общинския приют в Сеславци, където също е била доброволец.

„Исках да имам куче и за мен единствената опция беше да си осиновя куче, което няма дом. Едното куче се казва Роза. Тя беше блъсната от кола и намерена от екипите на „Екоравновесие“, оставена в приюта. Като я взех тя почти се беше възстановила, доизлекувах я и от тогава е при мен и се превърна в един прекрасен домашен любимец, нищо, че е огромна и е бивше улично куче”, обясни Розалин.

Тя все още не може да си обясни как може да оставиш животинката си на улицата. „Ако взимаш куче в един момент трябва да си наясно, че това е решение за цял живот, а не докато не порасне или не ви омръзне. Ако хората не са готови по-добре да не си взимат куче изобщо”, категорична е Розалин./БГНЕС